03 Липня 2024, 10:07

Що ж, на календарі липень – «маківка літа», його екватор та вершина. Вже встигли насолодитися улюбленою порою року? А поки ви роздумуєте над цим питанням, маєте до вас ще два:)

Як цікаво та з користю згаяти час під час відключень світла? Чим наповнити його дорогою, наприклад, на роботу? На ці питання ми відповідаємо ствердно – звісно читанням дайджесту Українського культурного фонду, який вже розлетівся вашими поштовими скриньками. Перший місяць літа видався для нас супернасиченим та мегаподієвим, ось переконайтеся самі.

У червні оголосили конкурсний добір на посаду виконавчого директора УКФ. Тепер, затамувавши разом з вами подих, чекаємо на його результати. З нагоди старту конкурсного добору організували брифінг у пресцентрі інформаційного агентства «УКРІНФОРМ» за участю т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва, голови Фонду Наталії Кривди та членів Наглядової ради. Під час брифінгу роз'яснили вимоги до потенційних кандидатів та кандидаток, критерії добору, а також терміни проведення конкурсу.

«Ми потребуємо лідера не тільки з чіткою візією розвитку інституції, а й з умінням робити це якісно та з повагою до команди та усієї культурної спільноти. Дозволю собі сказати непопулярну фразу: “Якщо ми хочемо змін, ми маємо до них долучатися”. Це наш громадянський обов'язок в прямому сенсі слова. Переконана: ця спільнодія, об'єднання зусиль та синергія приводить до результату. Колеги, подавайтеся на цю посаду. Роботи та викликів дуже багато, але ми сподіваємося, що впораємося», – сказала Наталія Кривда під час брифінгу. 

До слова, охочі стати новим виконавчим директором нашої інституції мають 30 днів для подачі документів. Календарний відлік розпочався 17 червня й триватиме до 17 липня включно. Спеціально для претендентів та претенденток ми провели роз'яснювальний вебінар. Там все розклали по поличках: алгоритм участі у конкурсному доборі, в деталях розібрали перелік необхідних документів для подання, а також відповіли на найпоширеніші питання.

У перший місяць літа взяли участь у міжнародній конференції Perform Ukraine для представників перформативного сектору, де поділився досвідом підтримки Фондом перформативних проєктів. Таких упродовж 2018–2023 років було аж 219!

«Не всі теми або меседжі можливо висловити чи донести за допомогою мови або звичайного мистецтва. Перформативне ж – це та унікальна форма звернення до глядача, що передає соціальні, культурні та політичні болі й уможливлює нестандартний підхід їх вирішення. Такий собі “комунікаційний міст” для обміну повідомленнями, ідеями й рішеннями між виконавцем та глядачем. Його активно прокладає й Український культурний фонд, надаючи гранти на проєкти перформативного напрямку», – сказав начальник відділу комунікацій та зв'язків з громадськістю УКФ Дмитро Рекеда під час виступу. 

Минулого місяця експерти Українського культурного фонду завершили оцінювання проєктних заявок за ЛОТом 2 «Короткострокові культурно-мистецькі проєкти» грантової програми «Відновлення культурно-мистецької діяльності». Дотримуючись принципів відкритості та прозорості, опублікували рейтинговий реєстр.

У червні ми продовжили ближче знайомити з досвідченими фахівцями сфери культури та креативних індустрій України в межах рубрики #експертУКФ. Про роботу в експертній раді «Аудіовізуальне мистецтво» розпитали Сергія Борденюка, а враженнями від роботи в експертній раді «Аудіальне мистецтво» поділилася Марія Бурмака. 

Підсумки оцінювання проєктів 2024 підбили на традиційній щорічній зустрічі з нашими експертами та експертками. ​​ Захід традиційно присвятили моніторингу проробленої роботи, обміну досвідом та плануванню на майбутнє.

Ми докладаємо максимум зусиль, щоб кількість наших донорів невпинно зростала, і дякуємо тим, хто вже з нами, як от Посольство Нідерландів в Україні. Партнер перерахував 250 тис. грн для підтримки українських митців в межах грантової угоди з УКФ. Загалом кількість стипендіатів у 2024 році збільшиться до 37. 

«Український культурний фонд вкотре підтвердив статус державної інституції з прозорим та справедливим механізмом розподілу донорських коштів. Співпраця з міжнародними партнерами, яку ми активно налагоджуємо, масштабує підтримку для наших митців й діячів культури, роблячи можливим втілення їхніх творчих ініціатив. І допомога Посольства Нідерландів та Міністерства культури Люксембургу тому наочний приклад, адже кількість цьогорічних переможців УКФ збільшилася саме завдяки їм», – зазначив заступник виконавчого директора УКФ з проєктної роботи Дмитро Решетченко

Минулого місяця спільно з ініціативою «Заправка» та Ukrainian Museum ми запустили програму підтримки українських артрезиденцій. Ініціатива надасть три гранти у розмірі 1500 доларів США українським мистецьким резиденціям, які творять на території України щонайменше два роки. Маємо надію, що всі охочі встигли подати заявки.

Та УКФ підтримує не лише українську культуру, а й право людей бути собою. Саме тому ми долучилися до червневої кампанії в підтримку ЛГБТК+ спільноти й з гордістю пофарбували наш логотип в кольори веселки.

У червні за підтримки стартував наймасштабніший український кінофестиваль для дітей та підлітків «Чілдрен Кінофест». Загалом до безкоштовних показів у кінотеатрах 11 українських міст та онлайн цьогоріч долучилися майже 29 тисяч глядачів і глядачок.

За підсумками глядацького голосування Найкращим фільмом фестивалю стала німецька пригодницька комедія «Літо Сюрпризів». Фільм екранізує дитячу книгу німецького письменника Мартіна Музера, розповідаючи історію першої самостійної мандрівки поїздом для хлопчика Фіна.

У червні на великі екрани вийшла українська драма «Ти мене любиш?», сценарій якої був створений за підтримки УКФ. Історія єдиної доньки київського режисера, 16-річної Кіри, змусить вас поринути у вир безтурботної молодості 90-х. З одного боку – черги, дефіцит, барахолки та безрозмірні светри, а з іншого – вечірки в комуналках, шалене кохання, дружба і пошук себе. 

А поки ви купуєте квиточки на фільм у кінотеатрах вашого міста (ну, бо не побачити його просто гріх), ми із сумом прощаємося. Зустрінемося рівно за місяць у тому ж місці – ваших поштових скриньках. Тримаємо кулачки, щоб до того часу відключень поменшало, а погода трішки збавила температурних обертів. 

Мирного, спокійного та переможного 31-го дня!



Категорія: Статті