01 Листопада 2019, 18:11

1 листопада в національній інформаційній агенції «Укрінформ» відбулася пресконференція, під час якої було оголошено про старт конкурсних програм, що підтримуватимуть проекти у сфері культури 2020 року.

Заступниця міністра культури, молоді та спорту Ірина Подоляк акцентувала увагу на позитивному розвитку Українського культурного фонду як інституції, що здійснює підтримку всіх секторів культури на засадах відкритості та прозорості.

Голова Українського культурного фонду Марина Порошенко проаналізувала результати роботи установи за 2019 рік, зазначивши про необхідність інформаційних турів різними областями України для збільшення проектних заявок і самих проектів з регіонів.

Виконавча директорка УКФ Юлія Федів розповіла про програмний підхід у діяльності фонду та низку змін, які інституція розробила та впровадила у конкурсному відборі проектів 2020 року, вони стосуються як структури програм, так і деяких процедур. Зокрема, подання проектної заявки повністю автоматизовано, аплікаційний пакет прийматиметься виключно в електронному форматі. Змінено методику експертного оцінювання. Відтепер експертів УКФ буде розподілено за програмами та вже потім – за секторами. Кожну заявку оцінюватиме п’ять експертів.

На численні прохання заявників, УКФ скасував обмеження щодо кількості поданих проектів. З 1 листопада 2019 року один заявник може подати по одному проекту на всі програми УКФ. При цьому, проекти, що подаються від одного заявника на різні конкурсні програми повинні бути з різними назвами, цілями, завданнями, результатами та різними складами проектних команд. За умови перемоги кількох проектів від одного заявника, Фонд зможе підтримати лише два проекти, які набрали більшу кількість балів у порівнянні з іншими поданими проектами цього заявника.

Оновлено та збільшено кількість конкурсних програм УКФ. До тих, що діяли 2019 року, додалися програми, розроблені спільно з міжнародними партнерами: «Культура. Туризм. Регіони» ‒ з USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ), SME.DO (офіс розвитку малого та середнього підприємництва при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства); «Культура заради змін» у партнерстві з програмами підтримки “MEET UP! Німецько-українські зустрічі молоді” Фонду «Пам’ять, відповідальність та майбутнє» (EVZ). Також у 2020 році УКФ впроваджуватиме нову програму «Культурні столиці України», спрямовану на промоцію та розвиток культури в рамках реформи децентралізації з урахуванням спроможності територіальної громади.

З 1 листопада проектні заявки можна подавати на наступні конкурсні програми, що будуть реалізовуватися 2020 року: 

«Аналітика культури»

«Навчання. Обміни. Резиденції. Дебюти»

«Інноваційний культурний продукт»

«Інклюзивне мистецтво»

«Аудіовізуальне мистецтво»

«Знакові події»

«Мережі й аудиторії»

«Культурні столиці України»

«Культура. Туризм. Регіони»

«Культура заради змін»

На пресконференції було оголошено календар проведення конкурсного відбору та строки реалізації проекту:

  • подача проектної заявки на конкурс: з 01.11.2019 до 15.01.2020;
  • реалізація проекту: з дати підписання грантової угоди, але не раніше 30.04.2020, до 30.10.2020;
  • фінансова звітність: до 30.10.2020.

Також УКФ оновив:


Категорія: Новини