30 Вересня 2023, 11:09

Вересень добігає кінця і ми пропонуємо разом з нами пригадати, як промайнув початок осені. Підбивши підсумки літнього сезону та презентувавши звіт діяльності УКФ за ІІ квартал, ми розпочали підготовку до запуску грантових програм на 2024 рік.

Зокрема у другій половині вересня команда УКФ запросила представників фахової спільноти узяти участь у секторальних зустрічах та окреслити потреби та запити секторів. Робота відбувалась у форматі фокус-груп. Також паралельно тривало всеукраїнське опитування та індивідуальні інтерв'ю з експертами УКФ минулих років. Робота над удосконаленням грантових програм триває, тож незабаром ми оприлюднимо напрацювання. 

Також цього місяця Український культурний фонд у співпраці з компанією Digital Transitions | Heritage, яка є лідером у сфері оцифрування спадщини в Північній Америці та в усьому світі, розпочали воркшоп «Цифрова спадщина: збереження минулого заради майбутнього». Його можна буде переглянути на YouTube-каналі УКФ. До слова, запис першої зустрічі вже опубліковано

Крім того, у вересні УКФ взяв участь у форумі української культурної спадщини «#ДійЗадляСпадщини», під час якого Владислав Берковський, Виконавчий директор Фонду, розповів про досвід інституції щодо дослідження, збереження та популяризації культурної спадщини України в умовах війни, а також представив приклади проєктів, реалізованих за підтримки УКФ, у цьому напрямку діяльності.

Осінній сезон за підтримки Українського культурного фонду розпочався з важливих проєктів, одним з яких є «Образ Воїна». Це культурно-мистецька програма відновлення для захисників та захисниць України, які отримали важкі поранення, боронячи країну.

З 7 по 9 вересня у Львові за підтримки Українського культурного фонду відбувся ІІІ Конгрес Культури. Впродовж трьох днів спікери разом зі слухачами розмежували нові реалії та виклики, що постали перед українським суспільством і сферою культури та Україною і світом в цілому після 24 лютого 2022 року. Кожен із трьох днів Конгресу мав свій тематичний фокус: «Мова війни» (7 вересня), «Міграція» (8 вересня), «Пробудження голосу» (9 вересня).

8 вересня у Миколаєві розпочався Mykolaiv ART Week: MEMORY. До 15 вересня учасники фестивалю мали можливість поринути у захопливий віртуальний 3D-тур у доповненій реальності та відвідати онлайн-експозицію, на яку свої роботи подали 260 учасників з 5 континентів світу. Також відвідувачі мали змогу відвідати лекції, воркшопи, дослідницькі екскурсії покази фільму та анімації.

17 вересня у Канаді під час найбільшого українського фестивалю Північної Америки BWV Toronto Ukrainian Festival презентували онлайн-портал «Україна – земля хоробрих». Імерсивна виставка висвітлює достовірну і правдиву інформацію про війну в Україні на основі реальних подій, фото- та відеоматеріалу. 

19-20 вересня у Києві відбувся 6-й Міжнародний театральний конгрес «Театр крокує Європою. Театр. Війна». Цьогорічна тема – вивчення зрізу бачення театру українською та міжнародною театральною спільнотою, аналіз викликів спричинених військовим вторгненням та наративів, актуальних для сучасного українського театру. 

Невдовзі за підтримки Українського культурного фонду та Міністерства культури Люксембургу вийдуть фінальні випуски подкасту про мешканців сумнозвісного будинку «Слово», який у 30-ті роки минулого століття став осередком сталінського терору.

Медіа про книжки і книговидання «Читомо» за підтримки УКФ запустили проєкт «До друку! Знакові видавничі осередки України» про видавничі феномени, що впливали на культурний процес свого часу й задавали стандарти й тренди.

Музей видатних діячів української культури за підтримки УКФ розпочав історичну мультимедійну виставку «[Не]знищен[н]і». Експозиція розповідає про арешти людей із найближчого оточення родин Старицьких і Косачів: звинувачення чоловіка Лесі Українки, ув’язнення онуки Михайла Старицького, переслідування родини Івана Франка та показові суди над представниками української інтелігенції. Символічним є проведення виставки у будинку, де раніше мешкала родина Косачів, поруч проживав Михайло Старицький із сім'єю, а Іван Франко заходив у гості, коли приїздив до Києва. Виставка діятиме до 31 жовтня, вхід – вільний.


Категорія: Статті