25 Вересня 2023, 20:09

У Музеї видатних діячів української культури за підтримки УКФ відкрилася мультимедійна історична виставка «[Не]знищен[н]і», присвячена репресіям української інтелігенції початку ХХ століття. 

Експозиція розповідає про арешти людей із найближчого оточення родин Старицьких і Косачів: звинувачення чоловіка Лесі Українки, ув’язнення онуки Михайла Старицького, переслідування родини Івана Франка та показові суди над представниками української інтелігенції. Символічним є проведення виставки у будинку, де раніше мешкала родина Косачів, поруч проживав Михайло Старицький із сім'єю, а Іван Франко заходив у гості, коли приїздив до Києва.

У двох виставкових залах втілені історії, що раніше замовчувалася, а згодом не мали гідногого висвітлення у публічному просторі. Були представлені невідомі раніше матеріали з державних архівів, меморії з Фонду Івана Франка, рідкісні фото, особисті речі та знахідки з поховань Биківнянського лісу.

Виставку емоційно доповнюють інсталяції – імітація тюремної камери, схожої на ту, яку замальовувала у своєму записнику Людмила Старицька-Черняхівська, метафора вагону поїзда, якими засуджених везли на заслання та інсталяція-метафора Биківнянського лісу, який став місцем одного з найжахливішів злочинів проти українців.

«Цей проєкт є вкрай важливим у контексті формування національної пам'яті, адже ми створили його не лише, щоб розказати про драматичні сторінки нашої історії, а й щоб ще раз наголосити на злочинах росії, свідками яких на сьогодні є ми. Це лише продовження того, що вони чинили в минулому. Тому ми маємо про це багато говорити, маємо знати свою історію, знати всю правду, щоб більше не дати себе одурити ніколи знову», – зазначила кураторка проєкту Ольга Гураль.

Виставка діятиме до 31 жовтня, вхід – вільний.



Категорія: Статті