27 Вересня 2023, 10:09

Невдовзі за підтримки Українського культурного фонду та Міністерства культури Люксембургу вийдуть фінальні випуски подкасту про мешканців сумнозвісного будинку «Слово», який у 30-ті роки минулого століття став осередком сталінського терору.

Будинок «Слово» був зведений спеціально для письменників та культурних діячів у Харкові. Радянській владі було дуже вигідно тримати всіх українських мислителів в одному місці й у перманентному страху. Хвиля репресій зачепила 40 квартир із 66. Тут починається історія Розстріляного Відродження.

«Це історії про те, як радянські спецслужби боролися із лідерами думок своїми «фірмовими» методами: маніпуляції, залякування, фізичний та психологічний тиск. Власне, все те, що росія досі використовує у повномасштабній війні проти України, тільки тепер вплив ще більш масовий завдяки медіа та соцмережам», – розповіла авторка проєкту, радійниця з Луцька Анастасія Передрій.

Перший і останній випуск подкасту називаються «Пролог» та «Епілог», вони розкривають таємниці появу будинку, розподіл квартир між письменниками та надають історичний контекст часів сталінських репресій.

Усі інші епізоди носять як назву номер квартири та розповідають історію видатної особистості, що мешкала за цим номером. Серед героїв – Павло Тичина, Валер'ян Підмогильний, Михайло Яловий, Іван Багряний, Лесь Курбас та інші.

Орім біографічних даних, описів помешкань та їх власників, у випусках звучать фрагменти їх творчого доробку, які доповнюють портрети цих особистостей. Уривки віршів, оповідань, листів озвучує диктор Юрій Сомов. 

Усього наразі вийшло 13 з 15 епізодів. Послухати їх можна на всіх зручних подкаст-платформах: Apple Podcasts, Spotify, SoundCloud, Google Podcasts.  




Категорія: Статті