27 Вересня 2023, 15:09

Медіа про книжки і книговидання «Читомо» за підтримки Українського культурного фонду запустили проєкт «До друку! Знакові видавничі осередки України» про видавничі феномени, що впливали на культурний процес свого часу й задавали стандарти й тренди.

Проєкт дає змогу всім зацікавленим відкрити унікальні історії ентузіастів і професіоналів, які творили українське книговидання, від XVI століття і до доби незалежності України. Враховуючи перевантаженість інформацією, автори супроводжують проєкт також серією відео, які більш наочно та популярно подають матеріал. Наразі можна подивитися відео про видавничий осередок «Сурма» у Нью-Йорку.

Авторами й авторками досліджень виступають науковці та науковиці, які є авторитетними фахівцями у галузі. Це, зокрема: Валентина Бочковська – історикиня, кураторка, директорка Музею книги і друкарства України, Микола Тимошик – науковець і професор, автор книги «Історія видавничої справи», Галина Листвак – журналістка, доцентка кафедри медіакомунікацій Української академії друкарства, Ярина Цимбал – дослідниця 1920-х та інші.

Проєкт охоплює не лише видавничі центри на території України, але й ключові осередки книгодрукування української діаспори за кордоном. Оксана Хмельовська, засновниця «Читомо» та кураторка проєкту, вважає, що виносити за дужки діяльність діаспор, які творили, мріючи про незалежність україни, – несправедливо.

«Приміром, цінність для української культури видавництва «Смолоскип», яке публікувало у США дисидентів і правозахисників, а також представників «Розстріляного відродження», можливо, значно перевищує цінність контенту тих видавців, які працювали на території радянської України. Уявляєте, якби тепер хрестоматійних текстів Василя Стуса чи Миколи Хвильового просто ніде б не збереглося?», – зазначила Оксана Хмельовська.

Проєкт «До друку! Знакові видавничі осередки України» є водночас історичним дослідженням та представленням теми книгодрукарства у відкритому інформаційному полі не лише для академічної спільноти, але й звичайних читачів. Переходьте за посиланням.



Категорія: Статті