10 Липня 2020, 11:07

«Заправка» — це ініціатива, що створена, аби підтримувати та просувати українські резиденції. 10 липня Український інститут, програма Європейського Союзу House of Europe та Український культурний фонд оголосили про початок спільного мапування українських мистецьких резиденцій. Резиденції, які зголосяться брати участь у цьому процесі, зможуть розмістити свої профілі у найбільшій веббазі даних резиденцій DutchCulture|TransArtists, а також отримати професійну підтримку та розвинути міжнародний аспект своїх програм.

Спільна база даних та дослідження допоможуть трьом організаціям, які заснували «Заправку», краще координувати та розробляти власні програми резиденцій.

«Арт-мобільність і зокрема творчі резиденції є одним із пріоритетних напрямів роботи Українського інституту, адже для професіоналів арт-сектору вони є незамінним способом зануритися у контекст іншої країни та напрацювати робочі контакти, що можуть у майбутньому перерости у проєкти міжнародної співпраці. Для іноземних митців, кураторів і дослідників Україна досі лишається багато в чому terra incognita, але в цьому криється і потенціал її привабливості. Без сумніву, українські резиденційні програми цікавлять іноземних фахівців, однак їм бракує міжнародної видимості й можливостей для розбудови, і завдання «Заправки» — виправити це» — зазначив Олександр Виноградов, керівник напряму «Візуальне мистецтво» Українського інституту та програми міжнародних мистецьких резиденцій ЕКСТЕР.

«Як на мене, ініціатива «Заправка» є своєрідним прецедентом у сучасному українськими культурному менеджменті. Чудово, що співробітники трьох різних інституцій працюють разом, щоб обмінюватися інформацією, пропонувати підтримку та координувати свою резиденційну діяльність на перехресті українського та міжнародного контекстів. Пандемія коронавірусної інфекції змусила чимало резиденцій переформатовуватись на «внутрішній ринок» й змістити фокус своєї діяльності з фізичної мобільності у бік досліджень, картографування та онлайн форматів. Це стало додатковим імпульсом для нашої робочої групи вивчити та описувати ландшафт українських резиденцій, щоб переконатися, що він належним чином представлений на міжнародній платформі TransArtists », — зауважила менеджерка програми резиденцій House of Europe Ліна Романуха.

«Ініціатива «Заправка» може стати чудовим трампліном для виходу українських арт-резиденцій на міжнародну арену. В Україні цей формат тільки починає набирати обертів — так, у 2020 році на конкурс УКФ було подано 91 заявку в Лот “Резиденції”. Під час роботи із заявниками ми зрозуміли, що залучення міжнародного досвіду в програму резиденції є дуже поширеним, а часом необхідним форматом роботи. Тому Український культурний фонд долучився до робочої групи ініціативи “Заправка”, аби дати можливість українським резиденціями вийти на новий рівень розвитку та сприяти обміну досвідом між українськими та закордонними митцями, кураторами та арт-менеджерами», — відзначила менеджерка програми «Н.О.Р.Д» Українського культурного фонду Юлія Аленіна.


Представники творчих резиденцій з України, які зацікавлені у міжнародній співпраці та впізнаваності, можуть заповнити форму за посиланням. Зробити це потрібно не пізніше 10 вересня 2020 року, 23:59 за київським часом.

Отримані дані буде оброблено і розміщено у базі DutchCulture|TransArtists. Ця міжнародна платформа покликана стимулювати й підсилювати мобільність митців, кураторів та інших професіоналів сектору культури. Щоб інформація про вашу резиденцію була розміщена на цій платформі, резиденція має відповідати таким критеріям:

  • бути сталою (одноразові резиденційні програми не можуть бути додані до постійної бази даних);
  • бути професійною резиденцією для фахівців сектору культури та мистецтв (до участі у програмі не допускаються готелі, пансіонати, комплекси відпочинку тощо);
  • бути готовою до взаємодії з іноземними митцями, кураторами, арт-менеджерами, зокрема — мати у команді щонайменше одну людину, яка володіє англійською мовою;
  • не отримувати прибуток від програми резиденцій.

Розміщення актуальної інформації про українські резиденції в міжнародній базі даних є лише першим кроком спільної ініціативи підтримки резиденцій «Заправка». У майбутньому ініціатива «Заправка» планує:

  • збільшити міжнародну видимість українських мистецьких резиденцій та інформувати міжнародну спільноту про можливості, що існують в Україні для митців, кураторів та інших фахівців сектору мистецтва та культури;
  • підвищити професійні стандарти резиденційних програм в Україні задля збільшення їхньої конкурентоздатності у міжнародному мистецькому середовищі;
  • залучити міжнародний досвід шляхом участі закордонних митців, кураторів та арт-менеджерів в українських резиденціях.

Окрім цього, команда ініціативи створюватиме статті про творчі резиденції в Україні, анонсуватиме місцеві програми резиденції, а також ділитиметься досвідом українських організацій, що приймають митців, кураторів та арт-менеджерів з інших країн.


Команда ініціативи «Заправка»:

Юлія Аленіна — менеджерка Українського культурного фонду програми Н.О.Р.Д.

Катерина Алимова — програмна менеджерка House of Europe.

Олександр Виноградов — керівник напряму «Візуальне мистецтво» Українського інституту та програми міжнародних мистецьких резиденцій ЕКСТЕР.

Ліна Романуха — менеджерка програми резиденцій House of Europe.

Ольга Тихонова — незалежна експертка з мистецької мобільності.

За додатковою інформацією звертайтеся до Олександра Виноградова за адресою: [email protected]


DutchCulture|TransArtists — це міжнародна платформа покликана стимулювати й підсилювати мобільність митців, кураторів й інших фахівців сектору культури. Організація ділиться досвідом щодо міжнародних програм резиденцій та суміжних питань, стимулюючи та заохочуючи учасників до ефективного, інноваційного, незалежного користування резиденціями. Наразі база даних DutchCulture|TransArtists включає понад 1500 інституцій та організацій, які мають програми резиденцій.

Український інститут це державна інституція, яка просуває українську культуру у світі та розвиває культурні зв’язки між Україною та іншими країнами. Місія Українського інституту — сприяти кращому розумінню і гідному ставленню до України та створювати можливості для взаємодії українців зі світом.

House of Europe — це програма, що фінансується Європейським Союзом, створена з метою підтримки професійного та творчого обміну та співпраці між українцями й їхніми колегами в країнах ЄС. Програма, серед іншого, фокусується на культурі та креативних індустріях. Програма має бюджет у 12.2 мільйонів євро для підтримки участі українців у резиденціях, стажуваннях, навчальних подорожах та нетворкінгу у ЄС. Програмою керує Goethe-Institut в Україні, а Британська Рада, Французький Інститут та Чеські центри є консорціум партнерами проєкту.


Категорія: Новини