12 Лютого 2019, 18:02

Український культурний фонд має честь презентувати середньострокову Стратегію УКФ 2019 – 2021.

Для нас надзвичайно важливо, що цей наріжний для діяльності Фонду документ ми створили разом!


Процес написання тексту Стратегії був тривалим і потребував зусиль багатьох людей. Тож ми з особливою теплотою дякуємо кожному, хто долучився до створення тексту на різних його етапах – від 11 секторальних публічних обговорень до фінальних відгуків та коментарів. Стратегія не відбулася б також без низки стратегічних сесій команди Фонду; кабінетних досліджень спеціалістів УКФ та роботи редакційної колегії.

Особливий внесок у написання Стратегії зробили провідні фахівці культурної сфери, а саме: Станіслав Лячинський та Олександра Бакланова (Міжнародний фонд «Відродження»), Олександра Гліжинська (Інститут «Республіка»), Володимир Воробей (агенція економічного розвитку PPV Knowledge Networks), Ольга Берданова, Володимир Вакуленко, Лілія Гонюкова (всі – Національна академія державного управління при Президентові України), Ірина Соловей (ГО «Ґараж Ґенґ»), Наталія Кривда (Единбурзька бізнес-школа, КНУ імені Тараса Шевченка).

УКФ вдячний Міністерству культури України за конструктивні поради та зауваження до документу, що дозволили зробити його кращим.


Головна мета Стратегії УКФ 2019 – 2021 – сформувати спільне бачення нашого майбутнього та синхронізувати наші зусилля, аби досягти мети.

Отже, стратегічне бачення ми сформулювали у такий спосіб, виокремивши у першій частині назву-гасло самого документу. 

Культура та креативність для порозуміння та розвитку: різні форми культурного самовираження та взаємодії створюють умови для ціннісного об’єднання та розвитку українців, а також цілісного позиціонування України на культурній мапі світу.

Місія для нас полягає у цьому: Фонд, впроваджуючи нові механізми надання орієнтованої на результат конкурсної державної фінансової підтримки ініціативам у сфері культури та креативних індустрій, сприяє творенню розвиненої екосистеми культури та креативності в Україні, яка уможливлює породження та розповсюдження в суспільстві нових сенсів та спільних цінностей, а також сприяє розвитку української культури в контексті актуальних світових тенденцій.

Амбіційно? Погоджуємося. Але ми орієнтуємося передусім на всіх вас, хто сьогодні готовий творити історію новітньої України та брати на себе відповідальність за її культурний розвиток. Ми надихаємося вашими мріями і вашими проектами, вашим креативом та вашою енергією.

Саме тому, в Стратегії ми пояснюємо послідовну та вмотивовану поведінку УКФ у середньостроковій перспективі – і це наші стратегічні цілі: нам важливо розбудовувати Фонд як незалежну авторитетну потужну культурну інституцію, але окрім цього не менш важливо сприяти створенню якісного українського культурного продукту, а також дбати про підсилення ролі культури у розвитку нашого суспільства. Також ми б хотіли бачити українську культуру рівною серед рівних на світовій мапі. Ми всі цього прагнемо, чи не так? 

Задля цього Фонд окреслює для себе низку стратегічних завдань, виконання яких наблизить нас до бажаної мети. А допоможуть у цьому, звісно ж, конкретні інструменти. Останні – це внутрішні (інституційній) та зовнішні (конкурсні) програми УКФ.

У 2019 році УКФ запускає вісім конкурсних програм, що дозволять усім реалізувати їх найамбітніші плани та найзаповітніші мрії, а нам виконати нашу Стратегію! П’ять вже стартували, ще одна розпочнеться у березні, а ще дві – восени.

Тисніть і обирайте свій варіант:

  1. «Створюємо інноваційний культурний продукт»
  2. «Навчання. Обміни. Резиденції. Дебюти»
  3. «Знакові події для української культури»
  4. «Український культурний монітор»
  5. «Підсилення потужності українського аудіовізуального сектору»
  6. «Інклюзивне мистецтво» (у партнерстві з Британською Радою в Україні)


Окрім конкурсних програм, які запускає та проводить УКФ, є ще внутрішня, не так помітна оку, але не менш важлива діяльність. Це наш список «до виконання», без якого ми не уявляємо нашого існування. Тут і аналітична робота, і розробка стандартів експертних оцінок, й ініціювання координаційних груп із різними зонами впливу, а ще робота із бізнес-янголами та партнерськими міжнародними програмами, проведення навчальних та комунікаційних компаній. У нас багато ідей, як активізувати та підтримати ті позитивні процеси, які вже почали відбуватися у культурному просторі України.

Але, повернімось до того, з чого починали. Стратегію ми створювали спільно, тож зараз наш заклик до всіх – долучайтеся до реалізації! У якості наших заявників, партнерів, друзів, адвокатів у своїх спільнотах. Ми відкриті до всіх.

Один із важливих для нас лейтмотивів цього документу: тільки у партнерстві і тільки разом можливо розбудувати екосистему культури і креативності в Україні. І ми не просто так думаємо – ми у це віримо!

Категорія: Новини