30 Грудня 2023, 12:12

Лічені дні лишаються до нового календарного відліку. І поки ви запасаєтеся мандаринами, ми швиденько підіб'ємо підсумки 2023 року. Бо нам є про що згадати!

У році, що минає, Український культурний фонд підтвердив свій статус ключового державного оператора з розвитку культури та креативних індустрій. Ми зосередили увагу на фінансовій підтримці установ, творчих колективів, незалежних митців та кураторів, які постраждали від російської агресії.

2023 року УКФ уклав 213 угод в межах шести програм грантового сезону. Докладно з усіма реалізованими проєктами незабаром ви зможете ознайомитися в розділі «Архів УКФ» на нашому вебсайті. Проте вже зараз хочемо вам нагадати про деякі з них. Зокрема, за підтримки УКФ

Втілено документальний проєкт «Герой». Його метою було поділитися особливими історіями воїнів, які отримали найвищу державну відзнаку – звання Героя України. У серії документальних випусків військові детально розповідають про виклики та складні рішення, про здобутки та втрати, а коментарі бойових побратимів розкривають багатогранність кожного героя. Реконструкція подій та реальні кадри бойових дій допомагають максимально реалістично уявити історії цих хоробрих сердець.

Львівський музей історії релігії створив 3D-модель храму Святого Архистратига Михаїла – найстарішої датованої дерев’яної церкви України, що знаходиться в селі Стара Скварява на Львівщині. 

Відбувся 10-й Чілдрен Кінофест – наймасштабніший український кінофестиваль для дітей та підлітків. Покази тривали у кінотеатрах низки українських міст. Глядачі побачили новинки анімації з Норвегії та Нідерландів, пригодницькі фільми зі Словенії, Данії та Німеччини, комедії з Іспанії та фентезі України.

Реалізовано програму відновлення для наших захисників та захисниць, які отримали важкі поранення боронячи Україну. У межах проєкту «Образ воїна» відбулася серія майстер-класів для військових у чотирьох містах України. Кожен ветеран, за завданням малюючи ангела, зображував передусім себе – свої переживання, досвід, мрії, надії, емоційний стан. Завершальним етапом проєкту стала виставка робіт у Києві.

Вийшли нові серії документального фільму «Фортеця Маріуполь». Це цикл стрічок від BABYLON`13 про воїнів, які обороняли Маріуполь у повному оточенні протягом 86 днів. Перша частина циклу побачила світ у квітні-березні 2022 року, коли місто було в повному оточенні російськими військами.

Створено фільм і про місто-герой Харків. У фокусі стрічки «ФОРТ Харків» – реальні учасники подій, які відіграли важливу роль в перші дні великої війни та зірвали спробу рашистського бліцкригу.

Цьогоріч УКФ продовжив роботу над пошуком додаткового фінансування від міжнародних партнерів. Завдяки потужній дипломатичній складовій діяльності Фонду нам вдалося залучити 35 тис. євро від Міністерства культури Люксембургу. 

Також команда УКФ разом з компанією Digital Transitions | Heritage, яка є лідером у сфері оцифрування спадщини в Північній Америці та по всьому світу, провели серію воркшопів під назвою «Цифрова спадщина: збереження минулого заради майбутнього». Відео можна переглянути на сторінці УКФ в Уoutube.

У співпраці з британською консалтинговою компанією Counterculture Partnership та за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики та Британської Ради УКФ представив результати дослідження «Авторське право та креативні індустрії в Україні». Його результати та напрацьовані рекомендації, спрямовані підвищити захист і монетизацію прав інтелектуальної власності у сфері креативних індустрій.

Упродовж року Фонд активно налагоджував зв’язки й з українськими партнерами. У серпні спільно з брендом «Вільнодумні» презентували благодійну хустку.

Цей аксесуар доповнює атрибути УКФ та з новою силою допомагає інституції підтримувати культурну незалежність України та митців, які її творять: частину коштів із продажу буде спрямовано на підтримку проєктів у новому грантовому сезоні.

Також, спільно з Українським інститутом та програмою ЄС House of Europe, представили перший україномовний Підказник з організації мистецьких резиденцій в Україні. Він був розроблений в межах міжінституційної ініціативи «Заправка», членом якої є УКФ.

Від початку літа ми активно готувалися до запуску грантового сезону 2024. Першим кроком стала підсумкова зустріч з експертами УКФ. Серед головних тем дискусії – обговорення шляхів якісного покращення складу експертних рад, проведення сертифікації експертів, а також розгляд пропозицій до відновлення української культури та ролі Українського культурного фонду у цьому процесі. Паралельно тривало всеукраїнське опитування та індивідуальні інтерв'ю з експертами УКФ минулих років. 

У вересні УКФ запросив фахових представників взяти участь у спільних секторальних зустрічах та окреслити потреби та запити секторів. Робота відбулася в приміщенні Фонду у форматі фокус-груп.

Вже у листопаді команда УКФ презентувала нові конкурсні програми в межах П’ятого міжнародного ярмарку грантів у сфері культури. Подія зібрала експертів культурного й креативного середовищ та творців культурного продукту, які шукають фінансову підтримку для своїх проєктів й ініціатив. Грантовий сезон 2024 року складається з 5 програм: «Культура без бар’єрів», «Культурна спадщина», «Стипендії для фізичних осіб», «Культура. Регіони» та «Відновлення культурно-мистецької діяльності». Крім того, додатково буде оголошено дві хвилі короткострокових грантів весною й восени, а також стипендії для фізичних осіб.

Упродовж 2023-го нам вдалося відновити інформаційно-просвітницьку роботу в регіонах України. Команда УКФ під керівництвом виконавчого директора Владислава Берковського вже встигла відвідати 13 міст в межах Інфоднів, та розповісти потенційним грантоотримувачам про можливості УКФ.

Ключовою подією року для нас стала презентація стратегії УКФ на 2024-2027 роки. Документ, розроблений на три найближчі роки, спрямований на розвиток екосистеми культури та творців сенсів, розширення культурної пропозиції, міжнародний полілог культур, спільнот та лідерів для відновлення людяності та стійкості демократії у світі.

Наша мета у році прийдешньому кількісно та якісно перевершити проєкти грантового сезону 2023. Для цього УКФ продовжує роботу над пошуком додаткового фінансування від міжнародних партнерів. Вже маємо попередні домовленості з представниками міністерств культури Люксембургу та Нідерландів, але про це згодом.

Фінальну розсилку 2023 року хочемо завершити подякою. За те, що ви з нами, підписуєтесь, читаєте, відповідаєте, критикуєте та хвалите. Сподіваємося, новорічні свята під захистом Сил оборони України надихнуть вас на цікаві ідеї, які ми зможемо разом втілити у новому році🎄


Категорія: Статті