07 Грудня 2023, 19:12

У четвер, 7 грудня, у Києві презентували нову стратегію Українського культурного фонду. Документ, розроблений на три найближчі роки, повністю відповідає викликам сьогодення. На цьому наголосив виконавчий директор УКФ Владислав Берковський під час виступу.

«Маю честь презентувати Стратегію УКФ 2024-2027, яку ми створили разом. Процес її написання був тривалим і потребував зусиль багатьох людей. Під час розробки цього наріжного для діяльності Фонду документа ми враховували позицію низки фахівців, митців, діячів культури, а також представників влади. Активна залученість громадськості дозволила покращити та підсилити зміст Стратегії, за що я безмежно вдячний», – заявив Владислав Берковський. 

Нова стратегія УКФ допрацьовувалася в декілька етапів, зауважив під час виступу Ярослав Петраков, член робочої групи з розробки Стратегії УКФ, експерт проєкту «Відновлюємо Україну разом» від мережі захисту національних інтересів ANTS, що реалізується за підтримки ЄС. Зокрема, був проведений цикл обговорення проєкту Стратегії експертами з командою Фонду та фокус-груп зі стейкхолдерами за секторами, а також накопичення доказової бази. 

 «Ця синергія взаємодії між Наглядовою радою, командою Фонду та громадськістю дозволила фіналізувати та затвердити Стратегію УКФ на 2024-2027 роки, яка підлаштована під реалії сьогодення та виклики воєнного часу», – додав Ярослав Петраков

За словами Владислава Берковського, своєю місією до 2027 року Фонд вбачає сприяння відновленню сучасної екосистеми культури та креативності в Україні, яка підсилює творців сенсів, уможливлює кроссекторальні партнерства на основі спільних цінностей. Візія – культура та креативність для перемоги та відновлення, ціннісного об’єднання українців та цілісного розвитку спільнот. 

«Наблизить Фонд до бажаної мети – виконання низки стратегічних завдань, які ми окреслили для себе в межах нової Стратегії. Наприклад, у грантовому сезоні 2024-25 робота команди УКФ буде зосереджена на сприянні стабілізації й відновленні спроможності інституцій та дієвців культури», – сказав Владислав Берковський.

З 2025 року діяльність УКФ буде сфокусована, зокрема на кроссекторальних ініціативах та підсиленні ролі культури для стійкості суспільства у війні за ідентичність. У 2026-2027 роках Фонд сприятиме розвитку екосистеми культури та творців сенсів, розширенню культурної пропозиції, міжнародному полілогу культур, спільнот та лідерів для відновлення людяності та стійкості демократії у світі.

Ознайомитися з повною версією Стратегії УКФ 2024-2027 можна за посиланням.

Команда УКФ вдячна проєктам Restoring Ukraine Together та Support Ukraine's Reforms for Governance, консультантам Ярославу Петракову, Наталії Кривді, Денису Блощинському та Вікторії Колєсніковій, а також всім-всім фахівцям сфери культури та креативних індустрій за висловлені пропозиції та надану допомогу у розробці стратегічного документа.



Категорія: Статті