31 Серпня 2023, 10:08

Ініціатива з підтримання мистецьких резиденцій «Заправка», учасником якої є Український культурний фонд, презентувала перший україномовний посібник з організації мистецьких резиденцій в Україні.

Робота над Підказником розпочалась ще у 2021 році. Цей матеріал готувався до міжнародної конференції Res Artis, однієї з найбільших мереж мистецьких резиденцій світу, яка мала відбутись у Києві у вересні 2022 року. Подія мала стати першим міжнародним форумом резиденцій такого масштабу в Україні, але зовнішні обставини внесли свої корективи. Й хоча Підказник створювався для (відносно) мирних часів, він не втратив свою актуальність після 24 лютого 2022 року, адже навіть в умовах повномасштабної війни низка українських резиденцій продовжує приймати в себе митців, у тому числі з-за кордону, а деякі інституції ініціювали низку нових резиденційних програм.

В основі Підказника аналіз досвіду ключових арт-резиденцій України, з організаторами яких команда «Заправки» провела низку глибинних інтерв’ю. Інформація подана за логікою підготовки до проведення резиденції, починаючи з більш загальних питань про те, чим є й для чого існують мистецькі резиденції, і поступово переходить до практичних аспектів організації резиденційної програми, серед яких фандрейзинг, робота з командою та резидентами, комунікаційна стратегія, звітування тощо. Також у Підказнику можна знайти інформацію про сталі мистецькі резиденції в Україні різного формату та типу фінансування, а також корисні матеріали, серед яких шаблон угоди з резидентами, бюджетна форма і чекліст.

Одна з рецензенток Пізказника, кураторка Анастасія Хлєстова зауважила: «Я думаю, що Підказник може стати в нагоді не лише людям, які планують резиденції, а й тим, хто хоче зрозуміти, як функціонувати в культурі і як організовувати фестивалі, виставки, тощо».

Завантажити Підказник можна за посиланням.

Підказник створений за підтримання Українського культурного фонду, Програми ЄС House of Europe, Українського інституту.

«Заправка» — міжінституційна ініціатива з підтримання мистецьких резиденцій Українського інституту, Українського культурного фонду та програми Європейського союзу House of Europe, яка діє з 2020 року. Основними цілями ініціативи є: збільшення видимості й системного представлення українських мистецьких резиденцій у міжнародному та локальному фаховому полі; підвищення професійних стандартів резиденційних програм в Україні; інформування українську та міжнародну професійну спільноту про можливості, що існують для митців, курторів та інших фахівців сектору культури та мистецтва. Команда «Заправки» — Юлія Аленіна, Катерина Алимова, Лесь Виноградов, Наталія Керницька, Анастасія Мануляк, Дмитро Рекеда, Ліна Романуха та Ольга Тихонова.




Категорія: Статті