02 Грудня 2023, 11:12

1 грудня команда Українського культурного фонду за сприяння Управління культури і туризму Рівненської обласної військової адміністрації провела Інформаційний день у Рівному.

Це четвертий подібний захід в межах грантового сезону на 2024 рік. Делегацію УКФ у складі комунікаційних, фінансових та проєктних менеджерів очолив виконавчий директор Фонду Владислав Берковський.

До участі в заході долучилися представники культурно-мистецької сфери з усієї Рівненщини – працівники культурних інституцій, культурні менеджери й куратори, митці та інші охочі. Загалом участь в Інфодні взяли понад 70 осіб західного регіону.

«Повномасштабна війна сильно вплинула на культурну галузь. За майже два роки ми неодноразово переконалися, що культура – це не лише про творення сенсів за мирних обставин, а й кропітка робота з тим, що відбувається в моменті. Заповнена конференц-зала сьогодні є красномовним доказом того, що культурна сфера України жива і шукає можливості для розвитку. УКФ – одна з них», – наголосив під час виступу Владислав Берковський.  

Основною темою інформаційного дня традиційно став новий грантовий сезон Фонду, у якому закладено п’ять конкурсних програм. Це «Культура без бар’єрів», «Культурна спадщина», «Культура. Регіони», «Відновлення культурно-мистецької діяльності» та «Стипендії для фізичних осіб».

Окремо спікери УКФ розповіли аудиторії, на які конкурсні програми 2023 року подавалися митці Рівненщини й скільки проєктів вдалося реалізувати.

Наприкінці Інформаційного дня відбулася запланована сесія «запитання-відповідь», що тривала понад 1,5 години. Учасники заходу дізналися про те, хто може брати участь в конкурсах і які основні документи для цього потрібні, який вигляд має процедура подання документів, а також вичерпну інформацію про бюджет проєкту, умови фінансування, допустимі та недопустимі витрати.

«Нині митці як ніколи потребують підтримки, адже змушені співіснувати в умовах постійного ризику бути розкритикованими суспільством. Мовляв, «не на часі». Не кажучи вже про тотальний брак коштів на свої творіння. Культура, як і мова, є частиною ідентичності та одним з елементів національної безпеки, бо спрямована на протидію інформаційній та культурній складовій російської військової агресії. Важливо про це памʼятати», – підсумував Владислав Берковський



Категорія: Статті