19 Січня 2023, 15:01

Про це розповіли Владислав Берковський, виконавчий директор Українського культурного фонду, та Максим Ярмистий, виконуючий обов'язки голови Українського інституту національної пам'яті, під час презентації оновленої грантової програми «Культурна спадщина» на 2023 рік у пресцентрі агенції «УКРІНФОРМ». 

«Ось вже понад 30 років український народ бореться, зокрема, проти потужної інформаційної агресії, яку веде російська федерація. З новою силою свій інформаційний тероризм вони розпочали 24 лютого – у день повномасштабного вторгнення в Україну. Тому, щоб підтримати дослідників у сфері історико-культурної спадщини, які протидіють російській культурній експансії та міфам ворожої пропаганди, розвінчати культурні стереотипи, дослідити тематики, якими спекулюють росіяни для виправдання цієї війни, спільно з Українським інститутом національної пам’яті ми розробили новий ЛОТ «Дослідження історико-культурної спадщини України», заявки на який можна подати від 16 січня», – розповів виконавчий директор УКФ Владислав Берковський.

«Росія активно використовує історичні наративи у своїй пропаганді. Тим важливіше посилити імунітет українського суспільства, а в ідеалі й сформувати у суспільств інших держав світу імунітет проти пропагандистських наративів ворожої держави, які побудовані на історичних фейках і спекуляціях довкола складних сторінок минулого. Українське суспільство має розуміти історичні підвалини явищ сьогодення, розрізняти фейкову інформацію, яку Росія постійно в тій чи іншій формі поширює в інфопросторі. Це важливо як в умовах війни, так і в повоєнній реальності», – додав виконуючий обовʼязки голови УІНП Максим Ярмистий і подякував партнерам з Українського культурного фонду за спільні зусилля у цьому напрямку.

Максимальна сума гранту, яку можна отримати на дослідження, складає 800 тисяч гривень. Кінцевий термін подачі заявки – 28 лютого 2023 року. 

Докладно про ЛОТ «Дослідження історико-культурної спадщини України» – за посиланням.

Нагадуємо, що Український культурний фонд розробив методичні рекомендації щодо складання кошторису. Докладніше за посиланням.



Категорія: Статті