+380 (44) 506 22 66 [email protected]
01 October 2024, 19:10

Що ж, осінь впевнено набирає температурних обертів. Вітаємо вас і нас у жовтні – місяці затишку та магії. Так-так, вже пора готувати костюми, вирізати гарбузи та чекати на захопливу атмосферу осіннього свята Гелловін. Та перш ніж візьметеся за це, пропонуємо вам заварити улюбленого чаю чи кави, загорнутися у плед і насолодитися читанням нашого дайджесту. У ньому - традиційно коротко і цікаво про те, чим жив Український культурний фонд минулого місяця. Поїхали!

Отже, фіналізуємо: конкурсний добір на посаду виконавчого директора УКФ позаду. Завершальний його етап відбувся 11 вересня. Попереду – укладання контракту нового керівника Фонду з Міністерством культури та стратегічних комунікацій, а точніше керівниці. Перемогу у доборі здобула Анастасія Образцова – директорка Українського центру культурних досліджень, ексочільниця Директорату креативних індустрій МКСК. До виконання повноважень приступить невдовзі, одразу після призначення. Про це ми додатково повідомимо у наших соцмережах. 

Подолання фінансових викликів через ефективне приватне і державне партнерство – те, над чим активно працювала у вересні вся адміністративна команда та Наглядова рада УКФ. Остання представила концепцію розширення партнерств установи задля її розвитку та збереження інституційної спроможності в умовах воєнного стану. Запропонована концепція покликана зберегти бюджетне фінансування та інституційну суб’єктність Фонду та досягти синергії розвиткових програм УКФ. 

«Бюджет України на 2025 рік відображає надзвичайно складні пріоритети держави, яка змушена спрямовувати значні ресурси на оборону, відновлення критичної інфраструктури, соціальну підтримку населення та економічну стабільність. У цьому контексті фінансування культури не може бути настільки достатнім, як ми всі цього бажаємо. Однак це зовсім не означає, що ми маємо сидіти склавши руки, не шукаючи шляхів та джерел додаткового фінансування. Культура під час війни – це наша духовна броня, без неї ми ризикуємо втратити себе», – зазначили в Наглядовій раді УКФ

У вересні поділилися результатами діяльності нашого експертного середовища за 2024 рік, бо понад усе дотримуємось в роботі принципів відкритості та прозорості. Отже, експертні ради УКФ поточного року – це 231 фахівець та фахівчиня сфери культури та креативних індустрій, 854 оцінених аплікаційних пакетів, 38 недопущення конфліктів інтересів, а ще зустрічі, вебінари, бесід-рефлексії, навчання, опитування та багато-багато іншого. 

Також у вересні взяли участь в масштабній конференції «Культурна спадщина в Україні: від збереження до повоєнного відновлення». Захід, організований Національним бюро програми ЄС «Креативна Європа» у партнерстві з УКФ, став майданчиком для обговорення викликів, пов'язаних з охороною та відновленням культурних цінностей в умовах війни, а також пошуку конкретних рішень зі збереження культурної спадщини.

До слова, УКФ упродовж 2018–2023 років надав фінансову підтримку 317 культурно-мистецьким проєктам, спрямованим на збереження, дослідження та популяризацію культурної спадщини України. Загальна сума інвестованих коштів в них склала 215,5 млн грн.

Перший місяць осені потішив нас стартами багатьох проєктів #запідтримкиУКФ та активностями з нагоди цього. 

Творче об’єднання «Ніч в Університеті» провело серію вечірніх театралізованих екскурсій «Ніч у Музеї. Розстріляне відродження». Це була справжня мандрівка крізь час та простір під покровом ночі, присвячена поколінню Червоного ренесансу та долі його представників. Театр і література, мистецтво і наука, побут і українізація, Лесь Курбас, Теодосій Мовчанівський, Микола Хвильовий, Михайло Бойчук та інші представники Розстріляного відродження, репресії та судилища, сфабриковані звинувачення і трагедії Биківні та Сандармоху – ці й не лише сторінки української історії розгорнули відвідувачам за підтримки УКФ з новою силою.

Разом з нашими грантерами продовжуємо невпинно працювати над збереженням та популяризацією української театральної спадщини. Галерея Сценографії за підтримки УКФ розпочала втілення міжнародного проєкту «Український театральний костюм ХХ-ХХІ. Ідентичність, контекст, ландшафт», що охопить чотири напрямки роботи. Хочете подивитися на український театральний костюм, разом із ним на український театр і мистецтво без нав’язливого радянського чи російського контексту й конотації? Завдяки цій ініціативі у нас з вами буде така можливість!

Ми продовжуємо фінансувати проєкти, що сприяють рівним можливостям для всіх. За нашої підтримки Національна оперета України адаптувала свої вистави для глядачів із порушеннями зору та слуху. Вперше в Україні, за допомогою застосунків Subcatch та Earcatch, вони зможуть відкрити для себе чарівний світ театру оперети. Зокрема, через вистави «Летюча миша», «За двома зайцями» та «Звана вечеря з італійцями». Тішимося, коли культурний простір України стає доступнішим! 

А до Міжнародного дня жестових мов представили чуттєвий поетичний проєкт «Відчуй». В його основі – вірші фронтмена гурту «Фіолет», військовослужбовця Сергія Мартинюка, продекламовані українськими акторами та перекладені жестовою мовою. Кожен вірш – окрема візуальна історія з музичним супроводом, що торкається самої душі. Вісім роликів за участі Григорія Бакланова, Альбіни Перерви, Оксани Стринадюк, Олександра Боднара, Анастасії Пустовіт, Олександра Хоменка, Андрія Ісаєнка та Антоніни Хижняк вже доступні до перегляду. Так промовляє поезія жестами за підтримки УКФ, ламаючи будь-які бар’єри між словами й почуттями!

У вересні презентували проєкт доповненої реальності (ARM) «Образи мужніх», присвяченого подвигу ліквідаторів Чорнобильської АЕС. Зануритися в атмосферу тогочасних подій та осягнути масштаб самовідданості кожного героя відтепер можна крізь віртуальне дзеркало доповненої реальності у Національному музеї «Чорнобиль» за підтримки УКФ. Цей перший подібний проєкт в українських музеях, що відкриває нові можливості для інтерактивної взаємодії з експонатами. 

Також за підтримки УКФ вийшов спецсезон подкасту «Українізейшн: (за)боронити мову», присвяченого століттям боротьби нашої солов'їної за виживання. У ньому авторка проєкту Анастасія Передрій розповідає про репресовані українські слова та літери, історії заборон мови впродовж століть та окремо під час незалежності, утиски мовознавців Агатангела Кримського та Євгена Тимченка, новий правопис й багато іншого. Мова має значення, тож слухайте подкаст разом з нами!  

У Хмельницькому презентували альбоми кавер-версій українських хітів 50-70 років, створених для проєкту «Поза часом». Ви точно чули ці пісні раніше, впевнені, навіть наспівували їх. За підтримки УКФ вони зазвучали по-новому. Легендарні українські хіти минулого століття у сучасному аранжуванні невдовзі заполонять музичні платформи. До слова, вже є перший сингл майбутнього альбому кавер-версій від гурту GRACE. Це композиція «Тільки раз цвіте любов» Володимира Івасюка на слова Богдана Стельмаха. Ставимо гучність на максимум і насолоджуємося!

У вересні потішили й нашу наймолодшу аудиторію серією унікальних аудіоказок. В основі проєкту за підтримки УКФ «Казкова хатинка» – авторські твори, написані та озвучені українцями з порушеннями зору, переважно дітьми. Добрі історії про дружбу, родинні відносини та справедливість не залишать байдужими навіть вас, дорослих!

У Національному академічному драматичному театрі ім. Івана Франка за підтримки УКФ відкрили мистецький проєкт «Вціліле» з роботами студентів Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука. На виставці представлені експонати, що вціліли після влучання російської ракети по Академії – мальовничі роботи, монументальні та декоративно-прикладні твори, а також документальні кадри. Усе це засвідчує злочинні дії росії проти українського народу. 

3 жовтня у Львові стартує 35-й Міжнародний театральний фестиваль «Золотий Лев-2024». Гасло події – «Театр – мовою ідентичності» для підтримки української літератури, драматургії та культури загалом. Це унікальна можливість насолодитися виступами найкращих театральних колективів з усієї України й не лише. Київ, Херсон, Львів, Дніпро, Кропивницький, Черкаси, Луганськ, Суми – на глядачів очікують культові постановки, сповнені емоцій, натхнення та драматургії. Пориньте в надзвичайну атмосферу театрального дійства за підтримки УКФ!

Сьогодні ми вітаємо наших захисників та захисниць з професійним святом і дякуємо їм. За те, що захищають наше майбутнє, а з ним – й культуру, з якої ми невтомно випалюємо все російське, як і заповідав полеглий військовослужбовець Роман Ратушний

Мирного, спокійного та переможного 31-го дня!

На зв’язку!



Категорія: Статті