+380 (44) 506 22 66 [email protected]
23 Вересня 2024, 12:09

В Україні стартував унікальний культурно-мистецький проєкт «Казкова хатинка» – авторські аудіоказки, створені українцями з порушеннями зору, переважно дітьми. Ініціативу втілила громадська організація «Культвимір» за підтримки Українського культурного фонду. 

Проєкт має на меті сприяти культурній і творчій реалізації дітей з інвалідністю, надаючи їм можливість працювати у професійних умовах та представляти свої твори широкій аудиторії. В основі ініціативи «Казкова хатинка» – самостійно написані та озвучені його учасниками казки. 

У межах проєкту вже побачили світ авторські казки Катерини Халецької, Віри Семків, Лізи Москаленко, Маріанни Пінті, Романа Фещака, Ольги Бучиної та інших. Загалом у вільний доступ буде завантажено 30 україномовних аудіоказок, створених спеціально для наймолодшої аудиторії.

«"Казкова хатинка" – це світ чарівних історій, які допоможуть відволікти ваших дітей від ґаджетів. Проєкт залучає дітей із порушенням зору до творчої діяльності на рівні з людьми без інвалідності і продукує якісні культурно-мистецькі твори, що збагачують українську дитячу літературу. Аудіоказки висвітлюють теми дружби, родинних відносин, справедливості, переважно мають повчальну мораль», – зазначили творці проєкту. 

Частина творів вже викладена на подкаст-платформах Apple Podcasts та Spotify, а деякі епізоди доступні на YouTube. Авторські ілюстрації до кожної казки створювала Яна Заливадна, над саунддизайном працював Юрій Сомов.

Нагадаємо, Український культурний фонд (УКФ) – державний оператор розвитку культури та креативних індустрій України. Інституція заснована у 2017 році на підставі відповідного Закону України «Про Український культурний фонд». Підтримка проєктів здійснюється на конкурсних засадах в межах семи секторів: аудіальне мистецтво, візуальне мистецтво, аудіовізуальне мистецтво, культурна спадщина, літературна справа, перформативне та сценічне мистецтво, культурна та креативні індустрії.

Упродовж семи років своєї діяльності УКФ профінансував 2717 культурно-мистецьких проєктів. Сума інвестованих коштів у них становить понад 1,6 млрд грн, а кількість охопленої Фондом аудиторії – 53 млн осіб.



Категорія: Статті