+380 (44) 506 22 66 [email protected]
24 Вересня 2024, 12:09

Українські актори знялися в поетичному проєкті для людей з порушенням слуху та зору «Відчуй», створеного командою фронтмена гурту «Фіолет», військовослужбовця Сергія Мартинюка за підтримки Українського культурного фонду. 

Мета ініціативи – зробити поезію доступною для всіх без винятку, а також привернути увагу суспільства до проблем людей з інвалідністю, яких з війною більшає.

«Ідея втілити подібний проєкт виношувалася роками, але кінцевим тригером стала розмова з одним із шанувальників “Фіолету”, який втратив на війні зір і вимушений був пристосовуватися до нової для себе реальності. Приємно, що в ці ненайсприятливіші для нашої культури часи Український культурний фонд схвалив і в повному обсязі профінансував нашу ідею», – розповів Сергій Мартинюк.

Кожен вірш в проєкті – окрема візуальна історія з музичним супроводом та перекладом жестовою мовою. З останнім команді проєкту допомогла одна з найкращих фахівчинь у своїй сфері в Україні Марина Ліферова. За фільмування відповідав київський режисер Данило Завгородній. До запису альбому віршів долучився один з найкращих українських піаністів Євген Дубовик.

Наразі вийшло 7 з 10 роликів за участі акторів та акторок: Григорій Бакланов, Оксана Стринадюк, Олександр Боднар, Анастасія Пустовіт, Олександр Хоменко, Андрій Ісаєнко та Антоніна Хижняк. Спеціально до міжнародного дня жестових мов, який відзначався 23 вересня, акторка Альбіна Перерва опанувала жестову мову і зачитала вірш без перекладача. 

«Мистецтво повинне бути доступним. Мова і про інклюзивні простори, і про широкий вибір книг шрифтом Брайля, і про переклади популярного контенту на жестову мову. Особливо зараз, коли через війну кількість людей з порушенням зору і слуху зростає. Мова і про соціалізацію цих людей, і про нашу готовність бути справді прогресивним суспільством. Проєкт «Відчуй» про все вищесказане, тому я долучився до цієї ініціативи без вагань», – поділився враженнями актор Григорій Бакланов.

У межах проєкту також заплановане видання збірки шрифтом Брайля, тираж якої команда планує передати школам-інтернатам та організаціям, що опікуються незрячими.




Категорія: Статті