+380 (44) 506 22 66 [email protected]
06 Вересня 2024, 11:09

Український культурний фонд упродовж 2018–2023 років надав фінансову підтримку 317 культурно-мистецьким проєктам, спрямованим на збереження, дослідження та популяризацію культурної спадщини України. Загальна сума інвестованих коштів в них склала 215,5 млн грн.

Про це 5 вересня повідомив Дмитро Решетченко, заступник виконавчого директора УКФ з проєктної роботи, під час конференції «Культурна спадщина в Україні: від збереження до повоєнного відновлення» у Києві. 

Захід, організований Національним бюро програми ЄС «Креативна Європа» у партнерстві з УКФ, став майданчиком для обговорення викликів, пов'язаних з охороною та відновленням культурних цінностей в умовах війни, а також пошуку конкретних рішень зі збереження культурної спадщини. 

Під час виступу Дмитро Решетченко наголосив, що українська культурна спадщина для УКФ є не тільки символом національної ідентичності, але й стратегічним ресурсом для майбутнього відновлення країни. 

«Коли ми говоримо про національну ідентичність, то згадуємо передусім нашу мову, традиції, звичаї, архітектуру, мистецтво та ремесла. Усе це формувало українську культуру протягом століть. Усе це стало важливою частиною і світової культури. Зараз, як ніколи, важлива координація зусиль між державними установами, громадськими організаціями та міжнародними партнерами для захисту та відновлення нашої культурної спадщини», – сказав заступник виконавчого директора УКФ з проєктної роботи.

Під час виступу представник Фонду презентував шість проєктів, які українці за підтримки УКФ реалізували в різні роки, та пояснив, чому сектор «Культурна спадщина» став окремою грантовою програмою інституції. 

«Український культурний фонд завжди відстежує запити своїх заявників та грантоотримувачів. Декілька років тому ми зафіксували тенденцію активного залучення спільноти до збереження, відновлення та популяризації своєї спадщини через подані до Фонду проєктні заявки, тож вивели культурну спадщину в окрему грантову програму, що існує дотепер. Найактивнішими її заявниками впродовж п'яти років були мешканці Києва, Рівненської та Львівської областей», – додав Дмитро Решетченко.

Наприкінці виступу представник УКФ запевнив митців та діячів культуру у сталості підтримки ініціатив Фондом, що зберігають та популяризують культурну спадщину України.



Категорія: Статті