30 Грудня 2022, 13:12

Війна росії проти України внесла суттєві зміни у профільну роботу Українського культурного фонду. Ще в січні ми приймали грантові заявки, а наприкінці лютого розпочали бій – кожен на своєму фронті. 2022 рік добігає кінця, тож час підсумовувати його результати. Забігаючи наперед, дякуємо, що ці майже 365 днів ми пройшли разом пліч-о-пліч.

Із перших днів війни ми розпочали боротьбу за культурні санкції проти російської федерації. Український культурний фонд звернувся до понад 3000 іноземних інституцій, фондів та міжнародних спілок із вимогою публічно протистояти російській війні в Україні та зупинити будь-яку співпрацю з агресором; взяв участь у понад 70 онлайн та офлайн міжнародних заходах, зокрема у міжнародному симпозіумі в Румунії «Чому культура має значення?», благодійному концерті Фундації Україна-США на підтримку України The World Stands with Ukraine, І Фестивалі українського кіно в Намібії, міжнародній асамблеї «ArtsLink Assembly 2022. Конференція про майбутнє культурного життя України», заході «Дні культури Криму в Туреччині» та інших. 

Понад 100 організацій, зокрема Міжнародна рада архівів, Європейська асоціація фестивалів, Словацький кіноінститут, Міністерство культури Естонії, Рада мистецтв Англії, Литовська рада з питань культури, Міністерство культури і спорту Іспанії, Вільнюський міжнародний кінофестиваль, Асоціація ісландських художників, припиняють або вже припинили співпрацю з росіянами. 

Ми також безмежно вдячні кожному та кожній, хто відгукнулися та підтримали наші заклики виключити росію з ЮНЕСКО. Хоч і на 100% досягти цієї мети не вдалося, проте рф все ж була позбавлена права проводити 45 сесію Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 

Зараз, до речі, триває збір підписів із вимогою виключити росію з ООН. Підписати петицію можна тут. Це важливо, адже на сьогодні рф блокує будь-які спроби створити міжнародний трибунал для покарання своїх воєнних злочинців чи накладає вето на рішення щодо виплати репарацій нашій державі. 

На початку війни росія активно просувала наратив, що їхня армія начебто наносить точкові удари виключно по об’єктам військової інфраструктури. Аби спростувати ці заяви, ми запустили інтерактивну «Мапу культурних втрат», яку лише у перші дні відвідало понад 50 000 користувачів. Мапа також послугувала підґрунтям для доповідей від міжнародних організацій, зокрема ЮНЕСКО. 

На жаль, станом на 20 грудня армія росії знищила або частково пошкодила вже понад 550 об'єктів культурної спадщини.

Аби, попри війну, й надалі тримати культуру на порядку денному та водночас інформувати понад 10 000 читачів про всі ключові новини та події у сфері, що відбулися під час російського вторгнення, ми запустили інформаційний дайджест «Хроніки культурного фронту». Перший випуск було надіслано 16 березня 2022 року, а сьогодні – вже 57-й.

Мова мистецтва сьогодні – надважливе і водночас ненав’язливе нагадування про Україну та війну, яку розв’язала росія. Тому через чотири місяці після початку повномасштабного вторгнення ми запустили арт-портал «Мистецтво перемоги» – простір, на якому кожен охочий може поділитися своїм графічним твором на підтримку непереможного духу українців у протистоянні російській агресії. Понад 1000 митців вже опублікували свої свої роботи на платформі. Діліться ними з друзями в Україні та світі, використовуйте їх як супровідні зображення до своїх дописів у соціальних мережах – про нашу боротьбу з росіянами має знати та пам’ятати весь світ!

З метою пошуку додаткового фінансування, аби підтримати українських митців та культурно-мистецькі проєкти в умовах збройної агресії російської федерації, ми звернулись до близько 9000 різних інституцій з листами підтримки митців, спільно з Міністерством культури та інформаційної політики України та ІТ-компанією SoftServe запустили платформу «Культурний простір», спільно з БФ «Українська освітня фундація» розпочали партнерську фандрейзингову кампанію «Help to save Ukrainian culture now!», до якої залучили амбасадорів УКФ, серед яких зокрема Богдана Півненко, Герман Макаренко, Ірина Френкель, Неллі Бондаренко, та об’єднали зусилля з програмою PEN America Artists at Risk Connection, щоб допомогти діячам культури у секторі візуального мистецтва.

За нашої підтримки було реалізовано соціальний проєкт для дітей «Колискова КіноКраїна» спільно з кінокомпанією Big Hand Films та БФ Святого Миколая, оголошено набір на безкоштовні курси з вивчення української мови спільно з національним рухом «Єдині», розпочато мистецький проєкт «Херсонщина – це Україна» у співпраці з Агенцією регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад та БФ «Це Крафт».

Спільно з вами ми провели круглі столи за секторами культури і мистецтв та ґрунтовні дослідження, аби сформувати бачення про стан культури та креативних індустрій під час війни: до прикладу «Стан культури та креативних індустрій під час війни». 

Крім вище перелічених проєктів, ми надали «Стипендії на відновлення культурно-мистецької діяльності», а за три місяці оголосили грантовий сезон на 2023 рік. У наступному році для підтримки митців та діячів культури передбачено 6 грантових програм, серед яких 3 програми 2022 року, конкурс на які так і не був завершений через повномасштабне військове вторгнення росії на територію України. 

З вірою в ЗСУ та вдячністю за можливість писати цей текст тут, у вільній Україні, бажаємо кожному з вас світлого Нового року! Року здобутків та Перемоги!



Категорія: Статті