13 Грудня 2022, 13:12

Про діяльність Українського культурного фонду та про стан культури і креативних індустрій під час війни розповіли заступниця Виконавчого директора УКФ Ірина Осадча та менеджерка з міжнародного співробітництва Наталія Керницька на ArtsLink Assembly 2022. Конференція про майбутнє культурного життя України. Захід відбувся у Варшаві з 30 листопада по 2 грудня 2022 року. 

Ірина Осадча презентувала діяльність УКФ під час війни та закцентувала увагу щодо роботи Фонду на міжнародній арені. 

«Один з напрямків, на який Український культурний фонд зорієнтував свою діяльність з початку війни, – боротьба з російською агресією та захист Батьківщини. Разом із колегами ми звернулися до 3000 міжнародних інституцій, фондів та міжнародних спілок із закликами підтримати Україну та зупинити будь-яку співпрацю з агресором. І вважаю, що цим зробили свій великий вклад у майбутню перемогу. На сьогодні ми бачимо, що тисячі іноземних інституції припинили будь-яку співпрацю з росією, включно з фінансовою підтримкою різних програм на її територіях. Росії немає і не може бути місця серед цивілізованих країн світу», – сказала Ірина Осадча.

Наталія Керницька, менеджерка з міжнародного співробітництва, представила дослідження про стан культури та креативних індустрій під час війни, яке провели Український культурний фонд спільно з Міністерством культури та інформаційної політики України.

«До прикладу, відповідаючи на питання «Які першочергові заходи від держави і донорів можуть допомогти креативним індустріям вижити під час війни та відновитися після неї?», 61% опитаних респондентів зазначили, що, в першу чергу, цими заходами є гранти на проєкти. Тому всі інституції, не лише Український культурний фонд, мають об'єднати зусилля, аби забезпечити сталою фінансовою підтримкою митців та діячів культури. Відновлення сектору культури та креативних індустрій у воєнний та повоєнний час, без сталої державної політики вже сьогодні, триватиме роками та буде ускладнюватися через брак досвідчених фахівців, що за час війни вимушено покинули власну діяльність або країну», – зазначила Наталія Керницька

Асамблея зібрала понад 40 українських митців і культурних експертів, які обговорили стратегічні виклики сьогодення та повоєнної культурної відбудови України.

ArtsLink Assembly 2022 організовано CEC ArtsLink та Українським інститутом у партнерстві з Open Place. Подія проходила у Варшаві в Лабораторії при ЦСМ Замку Уяздовського. Онлайн-трансляція підтримувалась HowlRound.com.

ArtsLink Assembly 2022 стала можливою завдяки підтримці The Culture of Solidarity-EUNIC Ukraine Fund; European Cultural Foundation та EUNIC (EU National Institutes for Culture) за основним фінансуванням Goethe-Institut; Довіра для взаєморозуміння; та Фонду родини Кірбі.



Категорія: Статті