18 Жовтня 2022, 16:10

Чому культура має значення і чому вона так важлива під час війни? Ці дискусійні питання обговорювались впродовж трьох днів під час міжнародного симпозіуму «Чому культура має значення?» у місті Тімішоара в Румунії з 6 по 8 жовтня, який організувала асоціація PRIN BANAT.  

Ірина Осадча, заступниця виконавчого директора УКФ з питань організаційного розвитку, та Наталія Керницька, менеджерка з міжнародного співробітництва долучилися до дискусійної панелі «Україна та її культурний фронт», головною темою якої був спротив війні через культуру та мистецтво.

Під час презентації діяльності УКФ команда Фонду акцентувала увагу на важливості підтримки української культури та митців, які залишились в Україні. Окремо під час свого виступу представили проєкти, що були започатковані у час війни: інформаційний дайджест «Хроніки культурного фронту», інтерактивну «Мапу культурних втрат», арт-платформу «Мистецтво перемоги», платформу «Культурний простір» та партнерський фандрейзинговий проєкт «Help to save Ukrainian culture now!».

«Сьогодні однією з місій Українського культурного фонду є інформування міжнародної спільноти про українську боротьбу проти російської агресії. Ми хочемо, щоб Україна і далі залишалась на порядку денному та всіма можливими способами привертаємо увагу до світоглядної війни за незалежність та демократію в центрі Європи у двадцять першому столітті, в умовах якої надзвичайно важливо втримати культурний фронт», – сказала Ірина Осадча, заступниця виконавчого директора УКФ з питань організаційного розвитку.

«Найбільше аудиторію вразила інформація про Велику культурну столицю України - Маріуполь. Слайди міста ‘до та після’ не змогли залишити байдужим жодного присутнього у залі. Росіяни вважають, що змогли окупувати чи захопити Маріуполь, але ж насправді вони його знищили та перетворили на суцільне пекло», – розповіла Наталія Керницька, менеджерка з міжнародного співробітництва УКФ.

У дискусійній панелі також взяли участь представниці Фонду родини Марії Примаченко: Анастасія Примаченко та Наталія Гнатюк, представники організації LOGS з питань міграції вразливих груп населення: Анабелла Косташ та Флавій Іліоні-Лога. Модерувала панель Теодора Боргоф – членкиня кураторської групи Європейської столиці культури Тімішоара 2023. 

Дякуємо Alexandra Palconi-Sitov та асоціації PRIN BANAT за запрошення!

Автор фотографій – Andrei Infinit.



Категорія: Статті