23 Травня 2022, 18:05

«Лятошинський тріо» спільно з оперною співачкою Вікторією Лук’янець за інформаційної підтримки УКФ вирушають у концертний тур містами Європи для підтримки України на культурному фронті. 

Головною метою туру є збір коштів для психологічної та матеріальної підтримки дітей, що стали жертвами насильства з боку російських окупантів.

Музиканти наголошують: «Мусимо говорити про тих, хто не має змоги і сил заявити про свої страждання, аби привернути до цієї трагедії увагу усіх небайдужих, а також тих, від кого залежить пошук та покарання винних. Мусимо говорити за тих, хто вразливий. Через можливість слухати музику відкритим серцем, сподіваємось, буде почута їх біль та усвідомлена цивілізованою Європою - уся глибина темряви, в яку їхні душі помістив російський солдат. Музика завжди рятувала і відновлювала зранені серця. Ми прагнемо, аби наша музика - вивела ці нещасні душі знов до світла і подарувала надію». 

Водночас через музику та популяризацію творів українських композиторів «Лятошинський тріо» спільно з Вікторією Лук’янець поширюватимуть знання про українське мистецтво і традиції та водночас чинитимуть опір російській агресії на провідних європейських музичних сценах, яка обрала мистецтво адвокатом своїх злодіянь і підступно ввела в оману усю Європу і світ.

«Сьогодні ж, нарешті, має зазвучати Україна. І не тільки, аби створити креативний простір для налагодження культурних зв’язків з Європою, а й для встановлення історичної справедливості щодо закритих або вкрадених колоніальною культурною політикою – імен, творів, явищ українського мистецтва», - додають музиканти.

 Перші концерти відбудуться наступного тижня:

Бенефіс-концерт Лятошинський Тріо з Вікторією Лук`янець, сопрано

  • 29 травня (11:00) - BurgFeistritz, Файмтріц-Ам-Вексель, Австрія
  • 31 травня (19:00) - PalaisEhrbar, Відень, Австрія

У програмі твори: Й.С.Баха, Ф.Шуберта, І.Кириліної, П. Масканьї, Бориса Лятошинського, М. Скорика, В. Сильвестрова.

Бенефіс-концерт Лятошинський Тріо

  • 6 червня (18:30) - Johann-Joseph-Fux Консерваторія, Грац, Австрія

Концерт за підтримки Австрійського товариства сучасної музики». У програмі твори: Б. Лятошинського, Є. Станковича, В. Сильвестрова, Г. Шедлбергера, Мінг-Ванг 

  • 7 Червня (18:30) - Центр Арнольда Шенберга, Відень, Австрія

Концерт за підтримки Австрійського товариства сучасної музики». У програмі твори: А. Шенберга, Є. Станковича, В. Сильвестрова, Г. Шедлбергера, Мінг-Ванг.

  • 19 червня (19:00) - AtriumNaŽižkově, Прага, Чехія

У програмі твори: А. Дворжака, Б. Лятошинського, В. Сильвестрова. 

Категорія: Статті