20 Листопада 2020, 18:11

20 листопада 2020 року розпочалась співпраця Українського культурного фонду з Міністерством у справах ветеранів України, ГС «Освіторія» і ГО «Центр вуличних культур» з розширення та інтенсифікації грантової програми «Культура +». У національному інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулося офіційне підписання меморандумів про співпрацю.

Нові партнерства створені з метою розвитку конкурсної програми УКФ «Культура +», що націлена на посилення інтеграції культури в щоденні громадські, освітні та соціальні практики, на розширення розуміння ролі культури в житті суспільства, на розвиток міжгалузевої співпраці та демонстрації значення культури для збереження цілісності нації та зростання її креативного потенціалу.

Так, в рамках ЛОТ-у «Культура і ветерани» з Міністерством у справах ветеранів України буде здійснюватись підтримка культурно-мистецьких проектів, що сприяють соціальній підтримці учасників бойових дій, реабілітації ветеранів війни, створення нових та поширення існуючих комеморативних практик про учасників та події відсічі збройної агресії Російської Федерації, формування колективної пам’яті.


«Дуже важливо, щоб ветерани, повертаючись з війни, інтегрувалися в суспільство. Після війни людині хочеться реалізувати себе в чомусь новому, в чому вона себе раніше не пробувала. Тому зараз ми бачимо цілий сплеск розвитку ветеранської культури. Це і ветеранські театри, і фільми, які знімають ветерани, і пісні, і ветеранська література, якої з 2014-го року нараховується вже більше півтисячі видань. Для ветеранів це не лише можливість реалізувати себе в творчості. Це також інтеграція в суспільство і певна реабілітація та сублімація свого досвіду, отриманого на війні, яким можна і треба поділитися з суспільством. І цей досвід не має на меті травмувати суспільство і малювати страшні картини, а дати долученість до тої епохи, в яку ми живемо. Це важкий, карколомний, драматичний, але дуже важливий для всієї нації час», — вважає заступник міністра у справах ветеранів Олександр Терещенко

Спільна робота з ГС «Освіторія» реалізовуватиметься в рамках ЛОТ-у «Культура і освіта». Пріоритетними напрямами роботи будуть: впровадження мистецьких практик в освітній процес закладів всіх рівнів, залучення учнів та студентів до мистецьких практик у позанавчальний час, а також поширення знань серед освітян про сучасний культурно-мистецький процес для популяризації в освітніх програмах. 

«Освіторія» вже понад 7 років розвиває освіту в Україні на різних рівнях — від локального до загальноукраїнського. За час роботи ми переконалися: сила — в синергії. Ми пишаємося новим рівнем співпраці з Українським культурним фондом. Тепер наш досвід та експертиза зможуть допомогти іншим організаціям та ініціативам рухати освіту, а значить — рухати майбутнє», — висловила сподівання виконавча директорка ГС «Освіторія» Анна Сидорук.

Співпраця з ГО «Центр вуличних культур» межах ЛОТ-у «Вуличні культури» буде спрямована на утвердження практик вуличних культур в Україні як невід’ємної складової розвитку молоді, що сприяють її культурному та особистому становленню та самовираженню, інтеграцію молоді через вуличні культури в суспільне життя та популяризація вуличних культур. 

«Дякую УКФ за партнерство. Протягом року ми вели діалог щодо того, як можуть розвиватися українські вуличні культури за допомогою нині єдиної державної грантової інституції. Підписання меморандуму — це визнання нашої громадської організації та свідчення того, що УКФ підтримує нашу позиції щодо того, що вуличні культури — це майбутнє молоді, яка прагне сучасної творчості. Дякую за цю можливість. Сподіваюсь, що всі разом ми зможемо допомогти іншим громадським організаціям, агенціям створити успішні проекти», — сказав Георгій Матюхін, голова ГО «Центр вуличних культур». 

«Дякую нашим партнерам за те, що відгукнулися, вийшли з ініціативою долучитись до програми «Культура +». Вона виникла цього року як реакція на виклики, які постали перед українським суспільством, коли під час кризи ми вкотре шукаємо відповідь на питання: «Чи важлива культура? Чи варто інвестувати у її розвиток?» Для того, щоб ще раз довести, що культура має значення, що вона є набагато ширшим поняттям, ніж сфера мистецтва, є фундаментом формування свідомого українця, ми й започаткували програму, а тепер посилили її завдяки новим партнерствам», — поділилась Юлія Федів, виконавча директорка Українського культурного фонду. 

Про програму «Культура +»

Категорія: Новини