+380 (44) 506 22 66 [email protected]
12 Вересня 2024, 12:09

У вівторок, 10 вересня, в Національному музеї «Чорнобиль» відбулася презентація проєкту «Образи мужніх» та можливостей віртуального дзеркала доповненої реальності (ARM), створеного в його межах.

Проєкт, реалізований за підтримки Українського культурного фонду, поєднав віртуальність та реальність, надаючи відвідувачам унікальну можливість дізнатись більше про історію ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Завдяки віртуальному дзеркалу відвідувачі музею можуть «приміряти» костюми ліквідаторів, створені на основі матеріалів з фондової колекції музею. Як зазначили творці проєкту, ця технологія відкриває нові можливості для інтерактивної взаємодії з експонатами, занурюючи відвідувачів у атмосферу тогочасних подій.

«Проєкт «Образи мужніх» дозволяє нам не просто зберегти пам'ять про подвиг ліквідаторів, але й наблизити її до сучасних технологічних реалій. Завдяки ARM ми можемо показати відвідувачам не лише зовнішній вигляд костюмів, а й передати відчуття присутності в тому історичному моменті. Ми прагнемо показати, що технології можуть служити інструментом для збереження історичної пам'яті, роблячи її доступною та цікавою для сучасної аудиторії», – зазначив Дмитро Матяш, менеджер проєкту, засновник ГО eMuseum.

Під час презентації відвідувачі дізналися від експертів про процес створення ARM та випробували цей інноваційний продукт на собі. Відтепер віртуальне дзеркало є доповненням постійної експозиції музею, який працює з вівторка по суботу за адресою: м. Київ, провулок Хорива, 1.

Нагадаємо, Український культурний фонд (УКФ) – державний оператор розвитку культури та креативних індустрій України. Інституція заснована у 2017 році на підставі відповідного Закону України «Про Український культурний фонд». Підтримка проєктів здійснюється на конкурсних засадах в межах семи секторів: аудіальне мистецтво, візуальне мистецтво, аудіовізуальне мистецтво, культурна спадщина, літературна справа, перформативне та сценічне мистецтво, культурна та креативні індустрії.

Упродовж семи років своєї діяльності УКФ профінансував 2717 культурно-мистецьких проєктів. Сума інвестованих коштів у них становить понад 1,6 млрд грн, а кількість охопленої Фондом аудиторії – 53 млн осіб.



Категорія: Статті