07 Листопада 2023, 10:11

Тема фінансової підтримки культурної сфери стала особливо чутливою в українському суспільстві через повномасштабне вторгнення Росії. 

Дискусійні настрої громадян демонструють опитування, які Український культурний фонд проводить щоквартально про діяльність культурної спільноти та її потреб. Про це розповів виконавчий директор УКФ Владислав Берковський в ефірі «Українського радіо». 

«Ці зрізи показують, що суспільство, з одного боку, нібито не хоче підтримки культури. Каже, спрямовуйте все на Сили безпеки й оборони України. З іншого боку, у суспільства є великий запит саме на якісний культурний продукт», – зазначив виконавчий директор УКФ. 

Владислав Берковський нагадав, що культура є одним з елементів національної безпеки, і спрямована на протидію інформаційній та культурній складовій російської військової агресії. 

Наскрізною темою інтерв’ю став початок грантового сезону Українського культурного фонду на 2024 рік. Його офіційна презентація відбулася 2 листопада в межах П’ятого міжнародного ярмарку грантів у сфері культури. Владислав Берковський зауважив, що Фонд розпочне приймати заявки щойно затвердять державний бюджет України на 2024 рік.

«Митець має знати, що фінансова підтримка на наступний рік буде. Ми, як і вся країна, чекаємо на затвердження державного бюджету. Найімовірніше, він передбачатиме майже 150 млн грн для грантової діяльності інституції. Окрім того, УКФ і надалі планує залучення донорських коштів, як це було у 2023 році, аби підтримуваних якісних культурних проєктів ставало більше. Водночас мені, як і всій культурній спільноті, хочеться сподіватися, що наші депутати підтримають правки до законопроєкту в другому читанні і збільшать фінансування культури через грантову діяльність до 400 млн грн», – сказав Владислав Берковський.

За його словами, Український культурний фонд намагається допомагати всім секторам культури та мистецтв. Але з огляду на реалії сьогодення, виклики воєнного часу та запит суспільства пріоритетним напрямком буде підтримка ветеранів та внутрішньо-переміщених осіб. 

«Ми вперше провели три етапи дослідження: національне опитування щодо запиту і потреб культури, інтерв’ю з експертами 2018-2023 років, секторальні зустрічі з фахівцями сфери. Ця синергія зібраної інформації переконала нас залишити у грантовому сезоні 2024 програму "Культура без бар’єрів". Тепер вона розшириться у своїх обсягах, у ній з’явиться таке поняття, як ментальне здоров’я», – пояснив очільник УКФ.           

Окремо виконавчий директор УКФ зупинився на етапах написання грантових заявок та подальшій реалізації проєктів. За його словами, якісно написана заявка від потенційних грантоотримувачів не гарантує успішної реалізації проєкту.

«Я починаю помічати не зовсім позитивну тенденцію. Коли грантрайтери пишуть ідеальні заявки, отримують високі бали. Але в процесі реалізації, ми опиняємося в ситуації, що команда не може виконати написане», – сказав Владислав Берковський.

Є два запобіжники, які допомагають уникнути таких ситуацій: оцінювання незалежними зовнішніми експертами та переговорна процедура.

Виконавчий директор наголосив, що експерти УКФ постійно підвищують рівень своєї кваліфікації. Результати проведених досліджень у 2023 році показали, що кількість заявників, які вважають, що експертний коментар дозволив їм поглянути на проєкт з боку та зважено оцінити його переваги й недоліки, зросла порівняно із 2020 роком на 15,3%, а у порівнянні з 2021 роком — на 11,3%.



Категорія: Статті