20 November 2020, 16:11

3-5 грудня 2020 року відбудеться міжнародний онлайн форум-фестиваль Arts Access, присвячений мистецтву людей з інвалідністю. Протягом трьох днів на платформі Arts Access та в соцмережах глядачі зможуть подивитися перформативні роботи українських та європейських митців і долучитись до обговорень та інтерв'ю, що присвячені питанням доступності мистецтва. Форум-фестиваль відбувається завдяки співпраці Британської Ради в Україні, Гете Інституту, бюро «Креативна Європа» в Україні, Українського культурного фонду та НГО «Інша Освіта». Arts Access підтримує Європейський Союз за програмою «Дім Європи»

На форумі Arts Access відбудуться три міжнародні панельні дискусії за участі спікерів з різних організацій та країн, що мають різний досвід у сприянні інклюзії в мистецтві. Теми дискусій: досвід та виклики продюсування інклюзивного мистецтва, розвиток аудиторії та мистецька цінність інклюзивних проєктів, доступність мистецтва для глядачів та митців. Серед модераторів та спікерів форуму: культурологиня та кураторка Катерина Ботанова (Україна - Швейцарія), керівник мистецьких та інклюзивних проєктів Британської Ради в ЄС Бен Еванс (Великобританія), хореограф та продюсер танцювальної компанії tanzbar_bremen Гюнтер Гролліч (Німеччина), директорка організації Acesso Cultura Марія Влачу (Португалія), керівниця організації «Непротоптана стежина» Анастасія Войтюк (Україна), митці з інвалідністю, активісти, менеджери культурних проєктів та інституцій. 

«Ідея форуму-фестивалю виникла з очевидної думки про те, що мистецтво немає обмежень, належить усім і має бути доступним кожному. І це стосується як митців, так і аудиторії. Окрім дискусій про те, як мистецтво людей з інвалідністю може стати частиною нашої мейнстрімової культури, великою частиною події є шоукейс, на якому ми хочемо відкрити для глядачів голоса тих, чиє мистецтво так рідко проривається до нас та розкажемо про творчу практику митців з інвалідністю», – прокоментувала Анна Бубнова, керівниця мистецьких програм Британської Ради в Україні.

Фестивальна програма Arts Access дасть глядачам можливість побачити мистецькі інклюзивні твори з різних країн. Всесвітньо відома британська танцювальна компанія Candoco представить виставу-фільм Unspoken Spoken («Невимовлене сказане») – п’ять історій людей, які поставили під сумнів негласні правила та обмеження, розказані мовою жестів, голосом та рухом. Театральний лейбл Rimini Protokoll з Німеччини покаже виставу з провокативною назвою Chinchilla Arsehole, eyey («Дупа шиншили, є-є») в якій беруть участь актори з синдромом Туретта. Ще один німецький колектив tanzbar_bremen покаже танцювальний перформанс Touch Me («Доторкнись до мене»), в якому досліджує як повсякденні дотики та жести допомагають нам відкривати самих себе. Україна на фестивалі буде представлена двома проєктами - інклюзивною театральною виставою «Погляд», що створена на основі реальних історій дітей з інвалідністю та без, і розповідає про надмірну опіку чи булінг, та короткометражними документальними фільмами «Писанка-Мотанка» та «Диво для мами», створеними підлітками із порушеннями слуху у кіношколі «Кіноти». Обидва проєкти були реалізовані за підтримки Українського культурного фонду. 

«Ми підтримуємо інклюзивні проєкти та організовуємо цей захід, оскільки віримо, що розвиток інклюзивного мистецтва в Україні є важливою темою, що потребує міжнародної підтримки та уваги. Адже саме мистецтво не має меж та може слугувати тією універсальною мовою, яка об’єднує різні країни та континенти, навчає толерантності та взаєморозумінню у суспільстві», - поділилась своїми думками Юлія Федів, виконавча директорка Українського культурного фонду.

«Програма ЄС “Креативна Європа”», в яку входить й Україна, всіляко підтримує ідею доступності мистецтва. При чому, як для широкої аудиторії, так і для команд мистецьких проєктів. Залучення митців з інвалідністю, людей із мігрантським минулим та інших мало представлених груп несе в собі можливість додаткового креативного вираження та реалізації таланту на міжнародному рівні”, – розказала Альона Дмуховська, проєктна менеджерка Національного бюро програми в Україні. 

В межах форуму Arts Access також відбувається серія заходів для мережування та встановлення партнерських зв'язків між понад 30 організаціями з України, Великої Британії, країн ЄС та Східного Партнерства, що розвивають інклюзивне мистецтво. Цей напрямок форуму фасилітує громадська організація «Інша Освіта».

«Goethe-Institut переконаний, що демократичний прогрес у суспільстві вимагає культури рівності. Ось чому одним із наших робочих напрямків є інклюзія у культурі. Ми прагнемо розповідати та робити загальнодоступними мистецькі дискурси та співучасть не лише шляхом подання конкретних пропозицій, а й шляхом більш інклюзивного формування нашої діяльності», – зазначила Катаріна Ґьоріг, проєкти «Східного партнерства» Goethe-Institut в Україні.

Долучитись до форуму можна 3-5 грудня 2020 року на сайті http://artsaccess.org.ua/ та на сторінках організаторів у соціальних мережах. Подія безкоштовна за умови попередньої реєстрації.


Категорія: Новини