24 November 2021, 11:11

Нова грантова програма, відповідно до пріоритетних напрямів діяльності Фонду, покликана сприяти збереженню, захисту та популяризації культурної спадщини, культурних цінностей та національної пам’яті українського народу задля зміцнення сучасної української ідентичності, формування спільних цінностей громадянського суспільства.

«Раніше напрям зі збереження культурної спадщини існував у вигляді ЛОТу. Проаналізувавши кількість поданих заявок, реалізованих спільно з грантоотримувачами проєктів у попередні роки, ми прийняли рішення виокремити цей ЛОТ у самостійну грантову програму. Попит на збереження та популяризацію культурного надбання нашої країни зростає з кожним роком, і ми, Український культурний фонд, маємо цьому максимально сприяти та всебічно підтримувати», – розповів Владислав Берковський, виконавчий директор УКФ, в ефірі телеканалу «Апостроф TV».

У межах конкурсної програми «Культурна спадщина» на 2022 рік Фонд розробив такі ЛОТи:

ЛОТ 1. Діджиталізація. Пріоритетом у цьому ЛОТі є, зокрема, створення нових експозицій та оновлення наявних із використанням нових технологій, таких як VR, доповнена реальність чи технологія 360°, в архівах, бібліотеках і музеях усіх видів та форм власності; діджиталізація друкованих матеріалів, музейних, архівних документів, архітектурних та археологічних пам’яток.

ЛОТ 2. Кроссекторальні проєкти зі збереження культурної спадщини. Пріоритетом у цьому ЛОТі є дослідження культурної спадщини та популяризація її серед широкої аудиторії, зокрема розробка цифрових платформ і продуктів (нових сайтів, мобільних застосунків, інтерактивних мап, ігор, онлайн-квестів, 3D-екскурсій, інтерактивних просторів), запровадження архівних, бібліотечних та музейних послуг, що будуть доступні онлайн.

ЛОТ 3. Музейна столиця України-2023. Пріоритетом у цьому ЛОТі є розробка портфеля культурних ініціатив, спрямованих на розвиток та промоцію місцевих музеїв. 

Загальний бюджет на 2022 рік – 60 млн грн.

Докладніше про кожен ЛОТ в інструкціях для заявників за посиланням. 

Аплікаційні пакети документів в електронному форматі через Систему управління проєктами потенційні заявники можуть надсилати до 31 січня 2022 року.



Категорія: Статті