13 June 2024, 12:06

Український культурний фонд упродовж 2018–2023 років підтримав 219 культурно-мистецьких проєктів в межах сектору перформативне та сценічне мистецтво. Загальна сума інвестованих коштів у культурні продукти склала понад 165 млн грн.

Про це 13 червня повідомив Дмитро Рекеда, начальник відділу комунікацій та зв'язків з громадськістю УКФ, на зустрічі представників перформативного сектору Perform Ukraine у Києві. Організатором інтерактивної події є Національне бюро програми ЄС «Креативна Європа» у партнерстві з Українським культурним фондом.

Під час виступу Дмитро Рекеда розповів про стан перформативного мистецтва в умовах воєнного часу, вплив повномасштабної війни на його сфери, адаптацію до сучасних реалій, надану Фондом підтримку сектору та перспективи її масштабування. 

За його словами, перформативне мистецтво стало важливим інструментом для багатьох соціальних рухів та потрібним засобом для налагодження суспільного діалогу в Україні, тому підтримка цього сектору є одним із пріоритетів Фонду. Він наголосив, що УКФ продовжує активно працювати над пошуком джерел додаткового фінансування й веде перемовини з міжнародними інституціями щодо підтримки української культури, зокрема перформативного сектору. Це допоможе митцям та діячам культури, які продовжують працювати в Україні, реалізовувати свої ідеї.

«Не всі теми або меседжі можливо висловити чи донести за допомогою мови або звичайного мистецтва. Перформативне ж – це та унікальна форма звернення до глядача, що передає соціальні, культурні та політичні болі й уможливлює нестандартний підхід їх вирішення. Такий собі “комунікаційний міст” для обміну повідомленнями, ідеями й рішеннями між виконавцем та глядачем. Його активно прокладає й Український культурний фонд, надаючи гранти на проєкти перформативного напрямку», – сказав Дмитро Рекеда

Окрему увагу гостей події керівник комунікаційного відділу зосередив на проєктах, які представили сектор перформативного та сценічного мистецтва в грантових сезонах УКФ. Найактивніше вони надходили з Києва, Львова та Харківщина.

«Проєкти втілювалися у різні роки, але жоден з них не втрачає своєї важливості й актуальності досі. Сподіваюся, побачене та почуте про ці культурні продукти надихне вас на створення унікальних творів. Робитимемо все можливе, аби перформативне мистецтво в Україні стало не лише популярним, але й впливовим фактором у формуванні суспільства та сприяло розвитку культури та мистецтва», – додав він.



Категорія: Статті