09 Листопада 2018, 20:11

Зважаючи на спроби дискредитації та підвищену увагу з боку громадянського суспільства та медіа до діяльності Українського культурного фонду, вважаємо за необхідне наголосити на наступному.

УКФ працює за новими прогресивними підходами, демонструючи прозорість, відкритість і публічність. Нагадаємо, що з березня 2018 року було розпочато роботу з підготовку конкурсів мистецько-культурних проектів за участю представників культурної спільноти зі всієї України. Під час двох стратегічних сесій, у яких взяло участь близько 150 експертів у галузі культури, спільними зусиллями було напрацьовано критерії по відбору конкурсних проектів від грантоотримувачів та узгоджені напрямки конкурсів.

Розуміючи ступінь недовіри українського суспільства до державних органів, які займаються розподілом державних коштів, було максимально унеможливлено вплив УКФ на рішення, прийняті експертами.

Для цього 24 квітня ми оголосили відкритий конкурс експертів. Кожен, хто мав відповідний досвід роботи в одному з восьми секторів культури, заохочувався подаватись експертом до Українського культурного фонду. Конкурс тривав до 18 травня та передбачав набір 40 профільних експертів до експертних рад.

За цей час до УКФ надійшла 281 заявка, з них 172 подолали технічний відбір. Шляхом «сліпого жеребкування» за участю Представництва ЄС в Україні й представників українських ЗМІ були відібрані 40 незалежних експертів, з яких сформовано 8 експертних рад з трьох основних та двох резервних експертів. З тих експертів, хто не пройшов «сліпе жеребкування», за їх згодою ми сформували резервну експертну базу. У процесі роботи 5 членів експертних рад взяли самовідвід та повністю відмовилися від оцінювання проектів у конкурсах 2018 року. Також під час оцінювання проектних заявок надійшло 49 заяв про конфлікт інтересів. У зв’язку з цим Дирекція Фонду прийняла рішення використати онлайн жеребкування шляхом застосування електронної системи випадкового відбору random.ua серед резервної експертної бази. Загалом проекти оцінювало 59 експертів.

Після формування експертних рад Український культурний фонд розпочав навчання експертів з оцінки проектних заявок відповідно до напрацьованої методології. Основний акцент було зроблено на таких критеріях, як «Вплив проекту на розвиток культурного середовища в державі», «Промоція і сталість результатів проекту» та «Якість бюджету і ефективність витрат».

У липні 2018 року завершився прийом проектних заявок та розпочалася обробка результатів. Загалом на конкурси надійшло 716 проектних заявок. У середині липня фахівці Фонду визначили проекти, які подолати технічний відбір: із 593 індивідуальних проектів – 439, зі 100 проектів національної співпраці – 65, із 23 проектів міжнародної співпраці – 18. Загалом ми передали на оцінювання до експертних рад 522 заявки.

​14 серпня відбулася Координаційна зустріч Дирекції УКФ з представниками експертних рад та Наглядовою радою. У ході цієї зустрічі були презентовані проекти, що пройшли 70-бальний експертний поріг, та обговорені зауваження до них. Дирекція УКФ оперативно відреагувала на експертні пропозиції та провела роботу з кожним потенційним грантоотримувачем щодо усунення всіх зазначених зауважень. У результаті бюджети багатьох проектів були відкориговані, деякі — суттєво, як такі, що не відповідають ринковим цінам або бюджетному законодавству України.

​Загалом 70-бальний поріг подолали 380 проектних заявок: 315 індивідуальних проектів, 49 проектів національної співпраці та 16 проектів міжнародної співпраці. Після проведених переговорних процедур фінансування отримали 298 проектів-переможців. Загальна сума, на яку Фонд підтримає проекти у 2018 році становитиме 148 млн. 771 тис. 817 грн. 59 коп. Наразі триває активна фаза реалізації проектів за підтримки Фонду.

​Оскільки Український культурний фонд як новостворена структура проходить процес свого становлення, наразі проводиться постійна робота над покращенням документальної бази проведення конкурсів Фонду.

​Вкотре наголошуємо, що наша команда завжди відкрита до конструктивної співпраці з усіма зацікавленими особами, які прагнуть разом з нами зробити УКФ більш якісним, продуктивним та ефективним інструментом культурного розвитку України.

Чекаємо на змістовні пропозиції на пошту [email protected] до 19 листопада 2018 року.

Наприкінці 2018 року відбудеться публічний звіт УКФ за 2018 рік та будуть оголошені наступні конкурси Українського культурного фонду.

Категорія: Новини