18 Жовтня 2018, 11:10

Бандура — український народний струнно-щипковий музичний інструмент з родини арф, гусель та псалтиріонів. У різні часи бандурна музика посідала чинне місце у традиційному українському мистецтві, а останні роки її активно включають до програм сучасного мистецтва, переосмислюючи й доповнюючи культурне надбання.

У 2018 році на конкурси культурно-мистецьких проектів Українського культурного фонду також було подано чимало проектів, кожен з яких по-своєму актуалізував бандурне мистецтво. Такі проекти були представлені у секторі аудіального мистецтва, культурної спадщини та культурно-креативних індустрій. Пропонуємо огляд проектів-переможців, присвячених бандурі та її сучасному розумінню.

22 жовтня відбудеться «Історичний концерт. До 100-річчя Капели бандуристів» у рамках проекту-переможця міжнародної співпраці «Міжнародний форум бандуристів з нагоди 100-річчя Київської капели бандуристів». Це вперше коли хранителі українського мистецтва з різних континентів, єдині спадкоємці Київської капели 1918 року зберуться разом на одній сцені і дадуть спільний концерт.

Міжнародний форум бандуристів – це україно-американський проект, створений з метою спільного розвитку і промоції українського національного мистецтва у світі. Форум має на меті побудову ефективної платформи обміну досвідом між фахівцями з бандурного та хорового мистецтва з України та США в освітній, науково-дослідницькій та мистецькій галузях. У програмі форуму також відбудуться науково-теоретична конференція, низка панельних дискусій, презентації мистецьких розвідок; сучасних культурно-мистецьких проектів, присвячених бандурному мистецтв, майстер-класів та ворк-шопів від провідних світових виконавців (з України, США та Канади, Аргентини, Австралії) та майстрів з виготовлення інструментів, спільних виступів українських та американських бандуристів. 

25-27 жовтня у Києві стартує фестиваль Bandura Music Days 2018. У програмі триденного фестивалю відбудуться музичні експерименти з народними інструментами, інтерактивна експозиція рідкісних бандур і знайомство з електробандурою. Організатори пропонують охочим виготовити власноруч справжню бандуру та взяти участь в обранні народного інструменту України на унікальній виборчій дільниці. У концертній програмі візьмуть участь фіналісти телевізійних талант-шоу Marina Krut, гурт «Шпилясті кобзарі», а також джазовий бандурист Georgiy Matviyiv, народний артист України Роман Гриньків, бандурист-винахідник Іван Ткаленко, гурти «Тінь Сонця», KoloYolo, Troye Zillia, B&B Project та інші сучасні бандуристи. Також у рамках проекту відбудеться конференція — відкрита дискусія та лекторій для фахівців у сфері бандурного мистецтва.

Загалом проект за підтримки Українського культурного фонду «Модерна бандура: створення бренду та шляхи розвитку» є націленим на розвиток бандури як українського національного музичного інструменту у модерному контексті для майбутнього її просування на міжнародному рівні як музичного бренду України.

8-11 листопада у Львові відбудеться міжнародний фестиваль сучасної бандури Lviv Bandur Fest. Організатори фестивалю підготували щільну програму, у якій поруч із традиційними майстер-класами із гри на бандурі, презентаціями авторських нотних збірок та концертами виконавців на сучасних та старосвітських бандурах та кобзах, відбудуться бандурно-барабанне шоу та вечірка Bandura MIX.

Проект також спрямований на розвиток бренду сучасної бандури в Україні, через підтримку молодих митців, культурного діалогу між регіонами, розвитку освітніх ініціатив у галузі бандури та сприяння залучення сучасних цифрових технологій у цю галузь культури. Загалом, Lviv Bandur Fest – це музично-освітньо-просвітницький захід, який об`єднає музикантів, які грають на бандурі у різних стилях (етно, рок, класика, джаз, експериментальна музика, естрадна музика) та створить платформу для обміну досвідом та освіти для молодих музикантів та знову ж таки, сприятиме створенню сучасного іміджу бандури в Україні і світі.

 

З початку вересня триває Всеукраїнський ювілейний тур Національної заслуженої капели бандуристів України, у рамках кого організатори планують відвідати усі обласні та великі районні центри України протягом осені 2018 року. Всього відбудеться три довготривалих поїздки колективу, під час яких відбудеться близько 30 концертів. В листопаді тур вирушить на західну Україну, і завершиться на Закарпатті. Концерт у Києві відбудеться 3 листопада.

Національна капела бандуристів має свою неповторну творчу особливість – усі артисти співають і одночасно грають на бандурах. Потужний святковий концертний тур присвячено 100-річному ювілею від дня заснування Капели.

Категорія: Проекти