25 Травня 2021, 14:05

Цьогоріч конкурсний відбір відбувається із запізненням, спричиненим великою кількістю проєктів, що були подані у Фонд (найбільша кількість за чотири роки). Команда Фонду злагоджено працює над тим, щоб грантовий сезон 2021 відбувся, попри те, що нині УКФ перебуває на етапі змін у її виконавчому та розпорядчому органі – Дирекції, чекає вступу на посаду новообраний виконавчий директор, який наразі проходить перевірки відповідно до вимог до цієї посади, розпочалася ревізія фінансово-господарської діяльності Фонду за попередні три роки. УКФ просить з розумінням поставитись до цих об'єктивних факторів. 

Наразі Дирекцією та Наглядовою Радою опрацьовано проєкти, подані на програми «Знакові події», «Культура. Туризм. Регіони», «Аудіовізуальне мистецтво», «Інклюзивне мистецтво». На черзі програми «Аналітика культури», «Навчання.Обміни. Резиденції.Дебюти», «Інноваційний культурний продукт». 

Наглядова Рада та Дирекція висловлюють свою консолідовану позицію щодо принципів відкритості та прозорості, які є засадничими для роботи Фонду. 

Відповідно до етапів конкурсного відбору проєкт (після експертного оцінювання та погодження Дирекцією) проходить схвалення Наглядовою Радою УКФ, якщо його бюджет перевищує або дорівнює 150 мінімальним заробітним платам. Проєкт розглядається членами Наглядової Ради, які беруть участь у засіданні за умов наявності кворуму. Під час ознайомлення із проєктами беруться до уваги пріоритети ЛОТ-у тієї чи іншої програми, інституційна спроможність заявників, їхня успішна попередня діяльність, а також доброчесність щодо поданої інформації та документів. 

Під час обговорення проєктів на засіданні члени Наглядової Ради зважали на відповідність таким критеріям: масштабність та потенційний вплив проєкту на цільову аудиторію, її кількість та реалістичність виконання заявлених цілей, перспективи розвитку проєкту, географію відібраних проєктів з потенційним залученням всіх регіонів України, актуальність ідеї проєкту, сталість розвитку як проєкту, так і організації, спроможність заявника щодо залучення власних коштів чи співфінансування, прозорість та доцільність формування витрат кошторису. Наглядова Рада також зважала на стратегічний підхід УКФ – розмаїття та наявність всіх культурних проєктів, а не лише одного напряму, наприклад, фестивалів.

Окремо наголошуємо, що процедура схвалення Наглядовою Радою кожного проєкту не є автоматичним процесом, а передбачає персональне голосування членів Наглядової Ради, присутніх на засіданні. Розглядаючи проєкти, Наглядова Рада враховує коментарі Дирекції та Комісії з розгляду проєктів. Якщо під час голосування присутніх на засіданні членів Наглядової Ради проєкт не набирає більшості голосів, він вважається відхиленим.

Крім того, необхідно розуміти, що переговорні процедури та робота експертів є одними з етапів конкурсу. А його завершення – це розгляд проєктів Наглядовою Радою за присутності Дирекції та голосування окремо по кожному проєкту. 

Економію коштів за тими програмами, які вже були розглянуті Наглядовою Радою і Дирекцію Фонду, буде спрямовано на оголошення додаткового конкурсу в ЛОТ-і 4 “Знакові події в історії України” (програма «Знакові події») для підтримки масштабних подій, присвячених 30-річчю Незалежності України. 

Наглядова Рада УКФ цінує роботу експертів експертних рад Фонду, завдяки якій проєкти пройшли ґрунтовний аналіз незалежних представників професійного середовища. І просить зважати на повноваження, покладені на Наглядову Раду Фонду відповідно до ст. 7 Закону Про «Український культурний фонд». 

УКФ вдячний представникам культурної спільноти за небайдужість до діяльності Фонду та прагнення покращити процедуру конкурсного відбору.



Категорія: Новини