09 Липня 2019, 17:07

3 – 5 липня Український культурний фонд взяв участь в роботі ІІ Всеукраїнського музейного форуму, що відбувся у Переяслав-Хмельницькому. Організаторами виступили Переяслав-Хмельницька міська рада, Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав», Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди та Центр пам’яткознавства НАН України. Учасниками заходу стали близько сотні представників музейних та освітніх закладів і науково-дослідних установ з 19 областей України, члени ICOMOS та співробітники Міністерства культури України. Програма форуму поєднувала пленарні й секційні засідання, зустрічі з обміну досвідом та дискусії з оглядом колекцій 24 музеїв міста і музеєфікованих пам’яток архітектури ХІ століття.

Метою ІІ Всеукраїнського музейного форуму було сформувати спадкоємність традицій вітчизняного музейництва в контексті оновлення галузі та об’єднати фахівців різних вікових груп у справі збереження культурної спадщини за умов децентралізації.

УКФ презентував грантові програми «Створюємо інноваційний культурний продукт», «Знакові події для української культури», «Український культурний монітор», «Н.О.Р.Д.» та «Інклюзивне мистецтво» з огляду на пряму відповідність їхніх лотів потребам сектору культурної спадщини, а також представив успішні кейси 2018 року, акцентуючи увагу на імплементації новітніх технологій в музейній галузі.

Під час дискусії було озвучено такі загальновідомі проблеми в контексті інновації в галузі, як відсутність належного державного фінансування для впровадження новітніх технологій та підвищення заробітних плат для залучення молодого покоління фахівців, обізнаних у сфері технічного розвитку та ін. Також було обговорено потреби в оновленні інструкцій із ведення фондово-облікової документації та необхідність формування Міністерством культури України стандартів імплементації електронного обліку як пам’яток культурної спадщини загалом, так і музейних колекцій зокрема. Також було вказано на суперечливість окремих законодавчих ініціатив і на правові та інституційні проблеми, які сприяють корупції в секторі охорони матеріальної культурної спадщини.

В контексті обговорення згаданих питань заступниця декана факультету культурології КНУКіМ проф. Юлія Ключко наголосила на необхідності підвищення стандартів вищої освіти в контексті музейної та пам’яткоохоронної справи в національних масштабах, оскільки чільною проблемою галузі лишається брак кадрів. Водночас, голова Громадської ради при Міністерстві культури України, заступник голови Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Борис Кожушко нагадав про ініціативу створення Інституту музейної справи, за аналогією з Українським інститутом книги та Українським інститутом національної пам’яті, що вже існують.

Результатом проведення ІІ Всеукраїнського музейного форуму стала спільна резолюція учасників заходу, в якій підведено підсумки обговорень та виокремлено засадничі проблеми вітчизняної музейної галузі. Окремим пунктом було винесено питання ініціювання змін до Закону України «Про Український культурний фонд», які б активно сприяли збереженню української культурної спадщини, зокрема, створення ендавменту для фінансування довготривалих проектів у сфері культури, джерелами наповнення якого мають стати адресні субвенції з державного бюджету (на початковому етапі), цільова національна лотерея, «відсоткова філантропія» тощо. Також долучено параграфи про продовження бюджетного періоду до 3 років та внесення змін до паспорту бюджетної програми «Забезпечення функціонування Українського культурного фонду» (КПКВК – 1801140) з метою долучення проєктів з реставрації пам’яток культурної спадщини до грантових програм УКФ.


Категорія: Новини