+380 (44) 506 22 66 [email protected]
17 Вересня 2024, 13:09

У Національній опереті України презентували інклюзивний проєкт із використанням новітніх технологій, створений командою театру за підтримки Українського культурного фонду у співпраці з ГО «Доступне кіно».

Вперше в Україні, за допомогою застосунків Subcatch та Earcatch, які завантажуються в телефон, глядачі з порушеннями зору та слуху зможуть відкрити для себе чарівний світ театру оперети. Під час пресконференції розробники додатків продемонстрували, як працює система, а також висловили готовність покращувати налаштування застосунків з урахуванням побажань людей із порушеннями зору і слуху. 

«Це дійсно важлива подія, коли ми розробляємо певні адаптації, які допоможуть людям відчути самостійність та незалежність, попри будь-які порушення. Це для нас важливий крок, тому що ми, як країна, якій під час війни треба розробляти й безбар’єрні маршрути, і створювати доступні умови, і адаптувати всі послуги, включаючи культуру, щоб наші громадяни, які постраждали від військових подій змогли також насолоджуватися мистецтвом», – зазначила радник-уповноважений Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна під час пресконференції. 

За словами комерційної директорки Національної оперети України, театр сповідує цінності рівних можливостей та став першим закладом у Києві, який реалізував доступні вистави для відвідувачів із порушенням зору.

«І сьогодні інклюзивність у театрі створює середовище, де мистецтво стає доступним для кожного, сприяючи інтеграції та підвищуючи якість життя людей з інвалідністю. Це не лише дозволяє їм стати частиною культурного простору, а й збагачує сам театр новими ідеями та перспективами», – зауважила Оксана Когут.  

Презентацію проєкту відвідали й ті, для кого була створена інклюзивна ініціатива. Завдяки використанню новітніх технологій стало можливим (по)бачити й (по)чути те, що було недоступно українцям з особливими потребами.

Наразі у Національній опереті України три вистави адаптовані для глядачів з порушеннями зору та слуху: «Летюча миша», «За двома зайцями» та «Звана вечеря з італійцями».

У 2023 році Національна оперета України за підтримки УКФ вже адаптовувала свої вистави для глядачів з порушеннями зору. Для цього обрали п’ять різножанрових вистав театру («Доріан Грей», «За двома зайцями», «Сімейка Адамсів», «Тигролови», «Sugar, або в джазі тільки дівчата») та підготували до них: аудіодескрипцію, тактильні книжки, які представлять декорації та костюми вистави, театральні програмки надруковані шрифтом Брайля та описовий тур до двадцяти вистав театру. Метою проєкту стало вдосконалення вже наявної в театрі безкоштовної послуги «квиток з аудіодескрипцією», зробивши її ще зручнішою для цільової аудиторії.

Нагадаємо, Український культурний фонд (УКФ) – державний оператор розвитку культури та креативних індустрій України. Інституція заснована у 2017 році на підставі відповідного Закону України «Про Український культурний фонд». Підтримка проєктів здійснюється на конкурсних засадах в межах семи секторів: аудіальне мистецтво, візуальне мистецтво, аудіовізуальне мистецтво, культурна спадщина, літературна справа, перформативне та сценічне мистецтво, культурна та креативні індустрії.

Упродовж семи років своєї діяльності УКФ профінансував 2717 культурно-мистецьких проєктів. Сума інвестованих коштів у них становить понад 1,6 млрд грн, а кількість охопленої Фондом аудиторії – 53 млн осіб.



Категорія: Статті