15 Вересня 2022, 13:09

З 6 по 8 вересня 2022 року в місті Карпач (Польща) відбувся 31-й Економічний Форум. Цьогорічний захід було присвячено темі «Європа перед новими викликами». 

Владислав Берковський, виконавчий директор УКФ, взяв участь у панельній дискусії «Інтеграція, освіта чи прибуток? – роль інституцій культури в сучасному світі» та закликав міжнародні культурні інституції й надалі підтримувати українських митців та діячів культури. Окремо під час свого виступу очільник УКФ звернув увагу міжнародної спільноти на те, в яких критичних умовах знаходиться сьогодні українська культура та культурні інституції, наскільки війна вплинула на зміну культурного світогляду та моделей існування інституцій культури.

«Без спільної боротьби проти російського агресора на культурному фронті, без підтримки культурних ініціатив українських митців перемогти російську агресію буде складно. Україна – це щит для всього європейського континенту. Тому ми маємо й надалі об’єднувати зусилля на всіх фронтах», - сказав Владислав Берковський

У панельній дискусії також взяли участь Рафал Вишневский, директор Національного культурного центру, Наталія Гнойнська, директорка фундації «8Marca», Криштоф Мєшковський, директор Польського театру у Вроцлаві та депутат Сейму Республіки Польща. Учасники обговорили питання, зокрема, як створювати інституції культури аби в ефективний спосіб забезпечити освіту та поєднання поколінь, якою мала б бути ідеальна інституція культури та чи можна заробити на культурі.

«Культура може бути економічно вигідною. На культурі можна заробляти великі гроші та мати зиск. Але я не хотів би жити в країні, де культура є не суспільним надбанням, де державна політика базується не на підтримці культури, а на зароблянні на ній», – наголосив Криштоф Мєшковський під час свого виступу.

Як зазначили у підсумковому звіті організатори 31-й Економічного Форуму в Польщі, кожна публікація та кожна міжнародна розмова після 24 лютого 2022 року має враховувати всі наслідки війни в Україні. Адже війна вплинула на архітектуру європейської безпеки, на європейську економіку, на весь світовий баланс сил.

 

 

Категорія: Статті