15 Жовтня 2020, 13:10

15 жовтня в національному інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулась пресконференція Українського культурного фонду з нагоди оголошення нового грантового сезону 2021 року. Її спікерами стали Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України, та Юлія Федів, виконавча директорка УКФ. 

Під час промови Олександр Ткаченко зазначив: «За роки існування УКФ перетворився не тільки на вагому, але й поважну організацію, яка впливає на розвиток культури у країні. Було надано понад тисячу грантів на різні акції, події, допомогу організаціям… За останні місяці УКФ також реалізував програму інституційної підтримки. Це 580 млн грн допомоги тим, чия діяльність зазнала збитків через коронавірус. Нині, фактично, ми підходимо до стадії, коли договори оформлюються і люди почнуть отримувати кошти. Це суттєвий крок вперед в розумінні того, в якій ситуації опинилася культура через карантин. Впевнений, УКФ в подальшому виконає своє завдання – надати 5 тисяч грантів і приділяти увагу значимим подіям в країні». 

Юлія Федів презентувала конкурсні програми Українського культурного фонду, які здійснюватимуть підтримку культурно-мистецьких проектів у 2021 році, та їхній таймлайн. Заявки на конкурсні програми 2021 року прийматимуться у кілька етапів: 

Деякі конкурсні програми зазнали структурних змін. Так, програма «Інноваційний культурний продукт» відтепер має окремий ЛОТ «Танець», ЛОТ «Локальні фестивалі» перейшов до програми «Культура. Туризм. Регіони», ЛОТ «Література» розширився до «Література та медіа», в його межах здійснюватиметься підтримка медіа проектів. 

До ЛОТ-ів програми «Культурна столиці України» додався новий статус ‒ «Книжкова столиця України», що буде реалізовуватись у партнерстві з Українським інститутом книги. 

Програма «Знакові події» зосередиться на кількох нових напрямах, у 2021 році вона матиме наступні ЛОТ-и: ЛОТ 1 «Знакові події в Україні», ЛОТ 2. «Участь України в знакових міжнародних подіях», ЛОТ 3. «Знакові постаті української культури», ЛОТ 4. «Знакові події історії України», ЛОТ 5 «Кримськотатарська культура».

Програма «Стипендії» підтримуватиме індивідуальну мистецьку діяльність, також по ній відбулося збільшення сум дозволених витрат. 

Мультимедійні технології стали наскрізним пріоритетом програми «Аудіовізуальне мистецтво».

Програма «Культура. Туризм. Регіони» охоплюватиме всі області України. 

Загальні зміни, що стосуються переважної більшості програм, полягають у наступному: 

  • співфінансування для проектів національної та міжнародної співпраці більше не є обов'язковим (крім програми «Культурні столиці України»)
  • обмеження на виплати за договорами ЦПХ становитиме 50 000 грн, замість 25 000
  • дозволено оплату за ліцензійними угодами на невиключне право використання об'єктів інтелектуальної власності
  • змінено суми на послуги на витрати з харчування та правила розрахунку заробітної плати членів команди   

Детальний опис програм, на які вже розпочато приймання заявок, можна прочитати на їхніх сторінках.  

Ознайомитись з презентаційними матеріалами

Категорія: Новини