22 Листопада 2018, 01:11

5-9 листопада відбувся навчальний тур «Креативної Європи»[i] до Мадриду, організований програмою Culture Bridges[ii] (British Council Україна). Український культурний фонд представляла завідувачка сектору візуального мистецтва Наталія Кива[iii]. Іспанська організація Una Mas Una виграла конкурс програми Culture Bridges серед організацій, які запропонували провести такий навчальний тур до своїх країн та надати консультативну та матеріально-технічну підтримку.

Завданнями навчального туру були: підвищення обізнаності про можливості, що пропонуються програмою Креативна Європа, створення потенціалу для транскордонного співробітництва та розвитку проектів між Україною та Іспанією, пошук партнерів для культурних проектів із України серед культурних організацій Іспанії.

Під час навчального туру Креативної Європи учасники відвідали:

  • Департамент культурного співробітництва Міністерства освіти і культури Іспанії

www.mecd.gob.es

  • Бюро Креативної Європи в Іспанії при Міністерстві освіти і культури Іспанії

www.europacreative.es

  • Департамент культури міської ради Мадриду (Centro Centro),

www.centrocentro.org

  • Центр сучасного мистецтва Матадеро Мадрид (Matadero Madrid),

www.mataderomadrid.org

  • Департамент промоції мистецтва Ла Табакалера (La Tabacalera),

www.promociondelarte.com/tabacalera/

  • Культурний центр Ла Каса Енсендіда (La casa Encendida),

www.lacasaencendids.es

  • Медіалаб Прадо (MediaLab Prado),

www.medialab-prado.es

  • Центр авангардного мистецтва Ла Неомудейяр (La Neomudejar),

www.laneomudejar.com

  • Кооператив SmartIB,

www.smart-ib.ccop

  • Музей Прадо,

www.museodelprado.es

  • Національний музей «Центр мистецтв королеви Софії»,

www.museoreinasofia.es

  • Музей Тиссена-Борнемісса

www.museothyssen.org

  • Зустрілися з колективами Аблар ен Арте (Hablar en Erte),

www.hablarenarte.com

  • Автофабрікантес (Autofabricantes),

http://autofabricantes.medialab-prado.es/

  • директором фестивалю Мадатак (Madatac Festival)

http://madatac.es/

Культурне і мистецьке життя Мадриду дуже насичене. Культурна столиця Європи в 1992 році, Мадрид відомий перш за все двома найпопулярнішими музеями у світі: музеєм Прадо і Національний музеєм «Центр мистецтв королеви Софії».

Те, що вражає, це здібність ревіталізовувати та «окультурювати» закинуті приміщення. Так, територія Матадеро Мадрид з 1924 року функціонувала як скотобійня, культурний центр Ла Табакалера – це колишня тютюнова фабрика, центр авангардного мистецтва Ла Неомудейяр – колишній залізничний склад, культурний центр Конде-Дуке[iv] (в який не вдалося потрапити цього разу) – колишні казарми. В Києві та Україні також чимало будівель, що підлягають (і повинні) бути ревіталізованими. Успішні приклади – Арт-завод «Платформа» і «Мистецький Арсенал» в Києві, «Фабрика повидла» у Львові, платформа «ТЮ» в Маріуполі та інші.

Центр сучасного мистецтва Матадеро Мадрид – це один з трьох великих культурних об’єктів (два інших – культурний центр Конде Дуке та Centro Centro), що належать Департаменту мистецтв, спорту та туризму Мадридської міської ради. Всі ці центри (включно з МедіаЛаб Прадо та ін.) хоч і до належать Департаменту мистецтв, спорту та туризму Мадридської міської ради, але входять до компанії Мадрид Дестіно, яка займається промоцією туризму та управлінням культурними подіями та заходами і має окремий бюджет.

Переживши серію оновлень в 1980-х і 1990-х роках, культурно-мистецький центр Матадеро Мадрид площею 65 000 квадратних метрів відкрився тут в 2007 році. Центр представлений такими інституціями: Будинок читача (Casa del Lector) – це культурний простір, де центральне місце займають читання і читачі, Центр дизайну (Central de Diseño): приміщення для популяризації дизайну і моди, створене завдяки підтримці Асоціації дизайнерів Мадрида (Asociación de Disenadores de Madrid, DIMAD), Фільмотека (Cineteca) – перший і єдиний новаторський простір в Іспанії, присвячений ексклюзивно неігровому кіно, Інтермедія (Intermediae): центр реалізації експериментальних мистецьких проектів, AVAM Extension – простір Асоціації візуальних митців Мадриду (Artistas Visuales Asociados de Madrid) Павільйони Матадеро, Міжнародний центр живих мистецтв (Naves Matadero. Centro Internacional de Artes Vivas) сценічний простір, який охоплює всі види сценічних і візуальних мистецтв, Музичний павільйон (Nave de Música) радіо студія та професійна студія зкукозапису, 9 залів для репетицій і невелика сцена для концертів.

Шляхом підписання угод із культурними організаціями в інших країнах та у партнерстві з Іспанським агентством міжнародного співробітництва та розвитку (AECID) Матадеро Мадрид проводить програму регулярних міждисциплінарних резиденцій. Можливість встановлення партнерства між УКФ і Матадеро Мадрид та організації спільної програми резиденцій було обговорено з Гемою Мелгар (Gema Melgar), кураторкою та координаторкою мистецьких програм Матадеро Мадрид.

На відміну від таких країн як Великобританія, Фінляндія, Данія, Норвегія, в яких є Мистецькі Ради (Arts Councils), в Іспанії як і у Франції, Італії та багатьох країнах Центральної та Східної Європи немає організації на кшталт Українського культурного фонду і ця функція покладена на різні департаменти Міністерства освіти і культури. Так, наприклад, Департамент промоції мистецтва Ла Табакалера в Мадриді має грантову програму, яку може запозичити Український культурний фонд, фінансування участі іспанських галеристів в мистецьких ярмарках. Як результат численних переговорів з представниками іспанських інституцій можна виокремити оптимістичну перспективу започаткування стипендій Українського культурного фонду для стажування українських фахівців в Національному музеї «Центр мистецтв королеви Софії» (така програма вже існує з Бразилією)

______________________________________________

[i]"Креативна Європа" – це програма Європейського Союзу, спрямована на підтримку культурного, креативного та аудіовізуального секторів. З 2014 до 2020 року на підтримку європейських проектів було виділено 1,46 мільярди євро. З 2017 року Національне бюро Креативна Європа дислоковано в Українському культурному фонді. Юлія Федів, виконавча директорка Українського культурного фонду є водночас керівницею Національного бюро Креативна Європа https://creativeeurope.in.ua/

[ii] Culture Bridges - програма розвитку українського культурного сектору, яка має на меті налагодження ефективних зв’язків між митцями, кульneрними операторами та іннституціями в Україні і ЄС. Програма стартувала у листопаді 2017 року та триватиме до жовтня 2020 року. Culture Bridges фінансується Європейським Союзом в межах впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, здійснюється Британською Радою в Україні у партнерстві в EUNIC – Мережею національних інститутів культури Європейського Союзу.

http://culturebridges.eu/

[iii] Також в навчальному турі взяли участь: Володимир Шейко (генеральний директор Українського Інституту), Ірина Прокоф’єва (керівниця програмного відділу Українського Інституту), Анастасія Щербин (British Council Україна), Ксенія Калина (керівниця відділу діяльності бюро програми Європейського союзу “Креативна Європа”), Катерина Радченко (фотографиня, дослідниця фотографії, кураторка, директорка фестивалю Odessa/Batumi Photo Days, директорка NGO Art Travel Катерина Радченко, Одеса), Олена Підопригора (керівниця бізнес напрямку Impact Hub Odessa, Одеса), Катерина Русецька (менеджерка проекту, кураторка мистецької програми Kultura Medialna, Дніпро), Наталія Мітрохіна (виконавча директорка Kyiv Lights Festival), Світлана Бовкун (співзасновниця Maker Hub NGO), Лілія Гоголь (кураторка мистецьких програм «Тепле місто», Івано-Франківськ), Олена Касперович (арт менеджерка, кураторка програми резиденцій Центру сучасного мистецтва Єрмілов, Харків).

https://www.condeduquemadrid.es


Категорія: Новини