17 Квітня 2020, 13:04

Після проходження всіх етапів конкурсного відбору 2020 року переможцями програми «Культурні столиці України» оголошено міста Маріуполь («Велика культурна столиця», сума гранту становить 23 млн 136 тис. грн) і Славутич («Мала культурна столиця», сума гранту – 10 млн 990 тис. грн).  

Важливо! Через епідемію коронавірусної хвороби COVID-19 Дирекцією та Наглядовою Радою Українського культурного фонду було ухвалено рішення про перенесення реалізації проектів переможців на 2021 рік.    

Метою програми «Культурні столиці України» є сприяння промоції та розвитку культури в рамках реформи децентралізації з урахуванням спроможності територіальної громади, потреб та інтересів її членів. 

Оргкомітети, що реалізовуватимуть пакети ініціатив міст-переможців, працюватимуть над втіленням цілей програми: залученням представників місцевої культурної спільноти до творчих процесів, популяризацією української культури серед населення міст-переможців та регіону, налагодженню та зміцненню партнерств між представниками місцевої влади та діячами культури, промоцією міста на рівні країни та розвитком культурного туризму тощо.   

Місто Маріуполь, що отримало статус «Велика культурна столиця», представило проект культурно-мистецьких ініціатив «Діалог мовою мистецтва». До нього увійшли, наприклад, вистава-інсталяція «Дорога додому», яку організатори планують втілити на трасі Маріуполь-Донецьк, як символ надії на відновлення миру, пересувна художня виставка-майстерня PostMost, книжковий фестиваль Mariupol Open Book, фестиваль класичного мистецтва Mariupol Classic тощо. 

Проект «Малої культурної столиці» – «Славутич: ось [to beⁱ] країна!» складатиметься з роботи арт-резиденції «Семантичний сюрреалізм у просторі постмодернізму Славутича», діяльності «SESAM 2020 Poliklinika: Міжнародного семінару студентів-архітекторів від Європейської Архітектурної Студентської Асамблеї», ІІ Міжнародного фестивалю для людей поважного віку GOLDenFest та інших культурно-мистецьких ініціатив. 

Перемога в конкурсній програмі відкриває можливість для українських територіальних громад у майбутньому претендувати на статус Культурної столиці Європи.  

Категорія: Новини