28 Серпня 2018, 10:08

Ми прагнемо підтримати якомога більше проектів, тому вирішили переглянути попередній розподіл коштів, проаналізувавши його й скоригувавши відповідно до кількості проектних заявок, які набрали 70 і більше балів від експертів Фонду та за рахунок економії коштів Фонду.

Розмір фінансування Українського культурного фонду з Державного бюджету щорічно визначається в Законі України про Державний бюджет України на відповідний рік окремим рядком. На 2018 рік було закладено 207,5 млн. грн., включно з трьома заходами, які були записані окремими статтями в бюджеті. А саме на організацію фестивалю «Карпатський простір» (6 млн. грн.), Національного фестивалю в Кропивницькому (7,5 млн. грн.) та фестивалю «Українська Бесарабія» (7,5 млн. грн.).

Фактично на діяльність Фонду залишалося 186,5 млн. грн. За Законом України «Про Український культурний фонд» до 8% призначається на операційну діяльність Фонду, ще стільки ж – на оплату діяльності експертних рад Фонду. Відтак, у травні 2018 року бюджет підтримки проектів зі сторони Українського культурного фонду був заявлений у розмірі 156 660 000 грн.

Було запропоновано розподілити бюджет наступним чином:

  • індивідуальні проекти – прибл. 50 млн. грн. (мінімальна кількість проектів — 100)
  • проекти національної співпраці – прибл. 75 млн. грн (мінімальна кількість проектів — 50)
  • проекти міжнародної співпраці – прибл. 31 млн 660 тис. грн (мінімальна кількість проектів — 15)

3 серпня 2018 року відбулось затвердження паспорту бюджетної програми Фонду. Беручи до уваги економію бюджетних коштів Фонду, економію бюджету підтримки проектів зі сторони Фонду (МІЖ проекти, які отримали 70 балів і більше – на суму до 20 млн. грн.; НАЦ проекти, які отримали 70 балів і більше – на суму до 53 млн. грн.) та велику кількість індивідуальних проектів, які подолали бар'єр 70 балів за результатами оцінювання експертів, дирекцією Фонду було прийняте рішення про необхідність перерозподілу бюджету підтримки проектів. Таким чином бюджет, виділений на підтримку індивідуальних проектів Українським культурним фондом з 50 млн. грн. зріс до 86 млн. грн. Рішення було також схвалене Наглядовою радою Фонду.

Таким чином 2018 року планується підтримати (згідно з заявленим рейтингом):

  • проекти міжнародної співпраці – до 16 проектів
  • проекти національної співпраці – до 49 проектів
  • індивідуальні проекти – від 200 проектів

Також повідомляємо, що найближчим часом кожен заявник отримає персонального листа з результатами проведеного конкурсу культурно-мистецьких проектів, у якому буде роз’яснено подальші заходи щодо його проекту, такі як переговорні процедури, кореляція бюджету згідно з нормами бюджетного законодавства та підписання грантових угод.

Учасники конкурсів, які цього року отримали менше 70 балів від експертів або не проходять по рейтингу у рамках заявлених вище бюджетів, також отримають листи протягом вересня 2018 року з усіма роз’ясненнями щодо кількості набраних балів та коментарями експертів.

Категорія: Новини