30 Червня 2022, 13:06

На сьогоднішній день однією з місій Українського культурного фонду є інформування міжнародної спільноти про українську боротьбу проти російської агресії та пошук підтримки України на міжнародній арені. Для цього команда УКФ комунікує з міжнародними медіа, бере участь в координаційних зустрічах і дискусіях, які організовуються міжнародними спілками.

22 червня відбулася 20 сесія Європейських членів Міжнародної федерації мистецьких рад і культурних агенцій (IFACCA), членом якої є УКФ. Серед тем зустрічі – обговорення поточної ситуації в Україні та заходів підтримки для культурно-мистецької спільноти.

Під час зустрічі Український культурний фонд представив звернення виконавчого директора Владислава Берковського. Відеозвернення було записане напередодні в Бучі та Гостомелі, які на початку квітня були визволені від російських загарбників.

«За понад 100 днів війни ландшафт України, зокрема культурний, значно змінився. Цілковито знищено щонайменше 6 українських міст – Маріуполь, Волноваха, Рубіжне, Попасна, Лиман та Сіверськодонецьк. І коли я говорю про повністю знищено, це значить, що в цих містах знищено чи критично пошкоджено понад 90% житлових будинків та 100% знищено інфраструктуру міст. Російськими бомбами та ракетами зруйновано невеликі локальні театри, мистецькі студії, креативні хаби, картинні галереї. Розграбовано музеї та спалено бібліотеки. В одному тільки Маріуполі внаслідок російської агресії загинуло понад 20 тисяч мирних мешканців»,сказав Владислав Берковський.

У своєму звернені очільник УКФ також розповів про роботу, яку веде фонд для підтримки української культурної спільноти під час війни та подякував світовій культурній спільноті за підтримку Україну. 

«Ми не здаємося. Ми боремося. І ми щиро вдячні всім нашим друзям та партнерам, які підтримують нас і допомагають нам. Допомагають нам не просто вижити, а й відновити наше життя»,додав Владислав Берковський.

Провідна експертка відділу міжнародного співробітництва Українського культурного фонду Наталія Керницька, своєю чергою, під час дискусії відповіла на питання учасників та розповіла про діючі проєкти УКФ. Окрему увагу присвятила платформі «Культурний простір» та інформаційному дайджесту «Хроніки культурного фронту», в якому Фонд інформує міжнародну спільноту про ініціативи на підтримку нашої Батьківщини як в світі, так і в Україні.

«Українські митці, актори, художники, лідери думок та взагалі люди, які розповідають і популяризують українську культуру – насправді і є "ніжним" нагадуванням про нашу країну та війну. Це дозволяє й надалі тримати Україну на порядку денному», – сказала Наталія Керницька.

Наприкінці зустрічі всі учасники одноголосно висловили солідарність з Україною та зазначили, що «... ми пам’ятаємо та завжди слідкуємо в інформаційному просторі про ситуацію в Україні і робимо все можливе для підтримки українських митців та діячів культури».


Категорія: Статті