29 Червня 2021, 19:06

25-27 червня на відзначення 30-річчя незалежності України під гаслом «Капітал свободи: 30 років культурної незалежності» відбувся форум Via Carpatia-2021. У рамках Форуму на Івано-Франківщині в колі провідних політологів, істориків, культурологів, письменників та режисерів на теми, що перебувають на перетині культури і політики, дискутувала і Тетяна Лишневець, керівниця проєктного відділу Українського культурного фонду. 

«Український культурний фонд – найкраще, що відбулося в українській культурі за роки незалежності. Завдяки правильним законодавчим ініціативам 2017 року утворилася державна інституція, яка стала державним стратегічним інструментом із втілення культурного продукту», - зазначила Тетяна Лишневець.

За роки діяльності Фонд профінансував понад 1,5 тисячі проєктів, і, відповідно, стільки ж створено культурних продуктів, реалізовано мистецьких ініціатив загальною вартістю 2,5 мільярди гривень. Це 100 мільйонів доларів за 4 роки існування УКФ. 

За словами керівниці проєктного відділу Українського культурного фонду сьогодні можна сміливо говорити й про відновлення довіри до державних інституцій, що чітко простежується за зростанням кількості заявників і проєктів. Якщо у 2018 році завдяки Фонду було підтримано близько 293 проєктів, то в 2021 році мова вже про 600. Загалом же за 4 роки фонд отримав близько 10 тисяч заявок від культурних інституцій. 

«Фінансовий запит цього року на реалізацію культурних проєктів становив 3,5 мільярди гривень. Тому зроблено багато. І це завдяки правильним законодавчим ініціативам. УКФ - це інституція нового типу. Не тільки для розуміння культури й вибудови культури порозуміння, а й, у тому числі, в законодавчому полі. Ми працюємо з грантами з 2018 року, але лише наприкінці 2020 поняття «грант» з`явилося в Податковому кодексі», - акцентувала на досягненнях Фонду керівниця проєктного відділу.

Форум Via Carpatia-2021 проходив у Криворівні та Верховині Івано-Франківської області за підтримки Українського культурного фонду та Українського інституту книги.


Детальніше про діяльність УКФ та прогрес культури на Форумі Via Carpatia-2021 у відео:

https://www.youtube.com/watch?v=Q_eexA0QU2U



Категорія: Статті