26 Травня 2020, 15:05

Набрали чинності зміни до Типової форми договору про надання гранту та до Постанови Кабінету Міністрів “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення Українським культурним фондом заходів з підтримки проєктів” (№ 379 від 13.05.2020).

З 22 травня вступили в дію зміни до Типової форми договору про надання гранту та до Постанови Кабінету Міністрів щодо Порядку використання коштів УКФ на підтримку проєктів. 

Зміни стосуються строків реалізації проєкту, вводиться графік виплат коштів на проєкт. Прописано врегулювання майнових прав на об’єкти авторського права, правовідносини грантоотримувача з третіми особами та встановлено вимоги до змісту проєкту.

Відповідно до нових положень договору, датою завершення реалізації Проєкту є день підписання Фондом акту про виконання Проєкту. Для підписання Акту грантоотримувач повинен надати всю необхідну звітну документацію, а саме: змістовий звіт про виконання Проєкту, звіт про надходження та використання коштів для реалізації Проєкту та копії первинних бухгалтерських документів. Тому просимо грантоотримувачів при складанні робочого плану реалізації проєкту враховувати звітний період.

Відтепер Фонд може здійснювати фінансування проекту частинами (траншами) у розмірах та у строки, визначені у договорі про надання гранту. Типовий договір містить положення і відповідний додаток, про графік виплат коштів. Таким чином, на етапі підписання Договору, грантоотримувач і Фонд повинні узгодити графік фінансування проєкту. 

Якщо протягом строку, встановленого договором про надання гранту, після отримання оплати частинами (траншами) грантоотримувач не надав акт про реалізацію проекту та звіту про використання бюджетних коштів за призначенням, сума оплати частини (траншу) підлягає поверненню Фонду

Договором грантоотримувачу пропонується самостійно врегульовувати правовідносини з третіми особами, які пов'язані з виникненням (набуттям) прав на об'єкти авторського права, це ж стосується суміжних прав та особистих немайнових прав на об’єкти інтелектуальної власності. Це означає, що правовідносини у цій сфері лежать виключно на грантоотримувачу, який реалізовує проєкт і Фонд не може бути залучений до процесів, пов’язаних з врегулюванням таких правовідносин.

Додано і нові положення щодо взаємин грантоотримувача з третіми особами, а саме – Фонд не несе відповідальності за завданні грантоотримувачем збитки. У зв’язку з чим наполягаємо — будьте уважні та відповідальні у питаннях залучення до проєкту підрядників, оренди майна і приміщень, а також інших договірних взаємин, бо у випадку виникнення спірних ситуацій Фонд не зможе надати вам допомогу.

Зміст проєкту також врегульовується договором, а саме у рамках чинного законодавства, грантоотримувач не повинен допускати наявності у Проєкті пропаганди війни, насильства, жорстокості, фашизму і неофашизму, закликів, спрямованих на ліквідацію незалежності України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, приниження нації, неповаги до національних і релігійних святинь, а також наркоманії, токсикоманії, алкоголізму та інших шкідливих звичок, матеріалів порнографічного характеру.

Також просимо грантоотримувачів звернути особливу увагу на зміни, які торкнулися додатків договору. Це форми проєктної заявки, кошторису проєкту, графіку платежів та звітності.

Категорія: Новини