24 Квітня 2020, 08:04

21 квітня 2020 року відбулося засідання Наглядової Ради Українського культурного фонду, на якому було розглянуто пропозиції Дирекції фонду щодо підтримки культурно-мистецьких проектів після набуття чинності Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 13.04.2020 р.  

У межах попереднього бюджету УКФ у розмірі 697 млн грн на реалізацію проектів, поданих на десять конкурсних програм, було передбачено 462 млн грн. Після ухвалення Верховною Радою України змін до Державного бюджету фінансування Фонду було скорочено до 400,86 млн грн, з них на підтримку проектів надано 334 млн 367 тис. грн

У зв'язку зі скороченням суми коштів на підтримку реалізації проектів, поданих на конкурсні програми УКФ, та ризиками, що виникли через поширення коронавірусної інфекції COVID-19, Наглядовою Радою Фонду було ухвалено такий підхід до фінансування проектів у 2020 році:

  • не підтримувати проекти та окремі статті видатків у проектах, що націлені на участь в міжнародних подіях, міжнародну мобільність, у зв'язку із підвищеним ризиком не виконання таких проектів через відсутність транспортного сполучення між країнами та відсутність остаточних рішень більшості країн щодо припинення обмежень пересування; 
  • проекти (або окремі статті видатків у проектах), основним результатом яких є проведення різноманітних заходів та подій, а також проекти із залученням іноземних учасників, можуть бути профінансовані виключно за умови переведення подій або залучення учасників у онлайн або діджитальні формати через високий ризик продовження заборони проведення масових заходів в умовах карантину та поширення коронавірусної інфекції COVID-19. Якщо переформатування буде неможливим, УКФ залишає за собою право не підтримувати такі проекти. 
  • якщо до переговорних процедур запрошено кілька проектів від одного заявника, надати фінансування лише одному з них (на вибір заявника) або скоротити бюджети усіх поданих проектів на 35%;
  • скоротити бюджет кожного проекту, запрошеного на переговорні процедури, щонайменше на 10%. Це дозволить профінансувати приблизно 348 проектів, з урахуванням сплати податків на ФОП. 

Український культурний фонд вжив усіх необхідних заходів, аби у 2020 році за умов обмежень та складної економічної ситуації, спричинених поширенням коронавірусної інфекції COVID-19, була реалізована максимальна кількість культурно-мистецьких проектів.   

Категорія: Новини