+380 (44) 506 22 66 [email protected]
22 Жовтня 2024, 11:10

У музеї міста-курорту Трускавця на Львівщині за підтримки Українського культурного фонду з'явився новий, сучасний та доступний культурно-мистецький простір «Зв'язок поколінь: від УПА до ЗСУ». Ця соціально-культурна ініціатива реалізована в межах грантової програми «Культура без бар'єрів» та завдяки співфінансуванню Трускавецької міської ради.

Мультимедійні експонати експозиції доступні для всіх відвідувачів, які зацікавлені у глибокому ознайомленні з історією національно-визвольної боротьби ОУН-УПА та російсько-українською війною. Упродовж двох років музей відвідали понад 2 000 воїнів, для них провели понад 200 екскурсій. 

У межах проєкту облаштовано інклюзивний простір для маломобільних груп населення, насамперед – воїнів ЗСУ та для постраждалих від війни. Складовими простору є мультимедійний стіл з тематичним контентом, сенсорний кіоск з інформацією про сучасну російсько-українську війну та книгою пам’яті загиблих воїнів Трускавецької територіальної громади. Для транслювання тематичних фільмів встановлено телевізор. 

Мультимедійний стіл містить 12 блоків, 7 з яких – це відеоекскурсія експозицією «Повстанська криївка», що знаходиться у підвальному приміщенні музею. Завдяки їй люди з інвалідністю зможуть побувати там віртуально. Мультимедійний стіл сповна розкриває тему національно-визвольної боротьби УПА в глибокому підпіллі. Для цього використано різні аудіовізуальні засоби, а також додано шрифт Брайля, що дозволить людям з порушенням зору відкрити потрібний інформаційний блок.

«Відкриття такого простору є ще одним підтвердженням, що мистецтво здатне долати бар’єри аби свідчення складних часів були доступні всім», – зазначила Леся Хемраєва, начальниця відділу політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я Міністерства культури та стратегічних комунікацій України.

Нагадаємо, Український культурний фонд (УКФ) – державний інвестор розвитку культури та креативних індустрій України. Інституція заснована у 2017 році на підставі Закону України «Про Український культурний фонд». Підтримка індивідуальних, національних та міжнародних культурно-мистецьких проєктів здійснюється на конкурсних засадах в межах семи секторів: аудіальне мистецтво, візуальне мистецтво, аудіовізуальне мистецтво, культурна спадщина, літературна справа, перформативне та сценічне мистецтво, культурні та креативні індустрії. Упродовж семи років своєї діяльності Фонд профінансував 2717 проєктів. Сума інвестованих коштів у них становить понад 1,6 млрд грн, а кількість охопленої Фондом аудиторії – 53 млн осіб.



Категорія: Статті