20 Червня 2022, 09:06

Верховна Рада України 19 червня проголосувала за низку законопроєктів, що сприятимуть підтримці і розвитку українського культурного продукту у музичній сфері та сфері книговидавництва. Водночас ці законопроєкти обмежуватимуть присутність російського культурного продукту в Україні:

  • законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора» (7273-д) заборонятиме публічне виконання російських пісень, їхню трансляцію на радіо, а також демонстрацію російських кліпів на телебаченні. Водночас законопроєктом передбачено збільшення квот на україномовні пісні (до 40%) та ведення новинно-аналітичних/розважальних передач державною мовою при здійсненні радіомовлення (до 75%).
  • законопроєкти «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України» (7459) та «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження» (6287) заборонятимуть імпорт та продаж книжок із рф та білорусі без спеціального дозволу. Для іноземних авторів діятиме нове правило - якщо вони захочуть продавати свої книги в Україні, вони зможуть це зробити лише в україномовному перекладі, мовою нацменшин або мовою ЄС. Книгарні, які продаватимуть лише україномовні книжки, зможуть отримати держсубсидії (у розмірі до 20% доходу) для відшкодування витрат на оренду нерухомого майна.

Детальніше з новоприйнятими законами можна ознайомитися за посиланням.

Категорія: Статті