20 Лютого 2024, 11:02

Запит на державну грантову підтримку у сфері культури та креативних індустрій України є стабільно високим. Найбільше культурні організації потребують грантів на культурно-мистецькі проєкти й розвиток діяльності – 59,8% і 55,6% відповідно. 

Про це свідчать результати третьої хвилі дослідження «Стратегії адаптації культури та креативних індустрій до умов війни», проведеного УКФ у період з 4-го по 24 грудня 2023 року. 

Найвищий запит на гранти у розрізі організаційно-правової форми спостерігається серед недержавних організацій та фізичних осіб-підприємців (ФОПів). Так, гранти для розвитку діяльності та культурно-мистецьких проєктів потребують 74,1% та 74,1% відповідно недержавних організацій. Серед ФОПів цей показник становить 70,8% та 80,9% відповідно. 

Згідно з результатами дослідження, лідерство у наданні грантової підтримки зберігають міжнародні організації (26,1%), матеріально-технічної – місцева влада (26,6%), інформаційної – громадські організації (16%) і волонтери (15,1%), навчально-освітньої – центральна влада (30,1%) і громадський сектор (25,2%).

На думку респондентів, у другому півріччі 2023 року дещо зросла допомога їхнім організаціям від місцевих і центральних органів влади, що становить 64,4% і 53,5% відповідно. Зокрема, фінансову допомогу культурні діячі продовжують отримувати здебільшого від місцевих (32,1%) і центральних органів влади (14%). Досі значною залишається допомога від міжнародних організацій (52,1%), але є меншою ніж у червні (60,8%).

Результати дослідження також показали, що 41,3% респондентів наразі оцінюють стан сфери української культури і креативних індустрій як поганий і лише 7,7% як добрий. За оцінками опитаних, ключовими перешкодами у розвитку української культури є відсутність стабільної державної фінансової підтримки рний фо– 73,6% та низький рівень оплати праці – 66,3%.

Також відповіді респондентів засвідчили, що близько чверті з них вбачає проблеми розвитку української культури у демотивації працівників культури, низькому рівні зацікавленості населення культурно-мистецькими подіями, відсутності фінансової підтримки з боку приватного сектору і бізнесу та  невисокій престижності культурної сфери. 

Водночас оцінка повоєнного відновлення та розвитку сфери культури та креативних індустрій залишається на тому ж позитивному рівні, що і в червні 2023 року: 74% організацій очікують відновлення.

Докладно ознайомитися з результатами третьої хвилі дослідження УКФ «Стратегії адаптації культури та креативних індустрій до умов війни» можна буде незабаром на сайті Фонду.


Категорія: Статті