19 Грудня 2023, 12:12

Грантові програми Українського культурного фонду загалом задовольняють запит культурної сфери. Про це свідчать результати дослідження «Потреби культурної сфери України», проведеного УКФ у період з 1 вересня по 21 вересня 2023 року.

Опитані представники державних організацій культурного осередку, які були заявниками УКФ, достатньо високо оцінюють актуальність пропонованих програм. Приміром, 80,8% вважають їх актуальними. Серед грантоотримувачів цей показник становить 87,3%.  З-поміж представників недержавних організацій та фізичних осіб-підприємців, близько 70% як заявників, так й грантоотримувачів УКФ називають програми Фонду в цілому актуальними. Однак понад 45% з обох категорій респондентів зазначають, що програм небагато.

Згідно з результатами опитування, представники державного та недержавного секторів культури по-різному бачать пріоритетні напрямки діяльності у сфері культури, які наразі потребують найбільшої підтримки. Так, для працівників державних та комунальних організацій найбільш гостро стоїть питання збереження та захисту об’єктів культурної спадщини – 65,7%. Тоді як на думку 75,4% опитаних з недержавного сектору, пріоритетним напрямком діяльності у сфері культури є створення якісного українського культурного продукту для внутрішніх і закордонних споживачів.

Більшість представників як державного (85%), так і недержавного (75,4%) секторів вважають, що саме центральні органи влади мають першочергово фінансово підтримувати сферу культури. Запит на підтримку від місцевих органів влади частіше відзначається серед представників державного сектору (84,2%). Серед недержавного – 67,6%. Натомість представники недержавного сектору частіше розраховують на підтримку сфери культури з боку міжнародних організацій та бізнесу (71% і 54,1% відповідно). Серед респондентів з державного – таких 51,3% та 43,5% відповідно. 

Докладно з результатами дослідження від УКФ «Потреби культурної сфери України» можна ознайомитися за посиланням.



Категорія: Статті