16 Квітня 2022, 16:04

Цьогоріч, до початку повномасштабного військового вторгнення російської федерації, Український культурний фонд встиг отримати понад 2700 заявок на підтримку культурно-мистецьких ініціатив у секторах культурної спадщини, креативних індустрій, літературної справи, аудіовізуального та сценічного мистецтв. У лютому ми мали оголосити додаткові конкурси на ЛОТи «Регіональних ініціатив» та розпочати експертне оцінювання проєктів, що пройшли технічний відбір.

Проте ранок 24 лютого 2022 року кардинально змінив наше життя.

Ми переорієнтували свою роботу і вже понад сім тижнів разом із усією країною працюємо на різних фронтах, аби якнайшвидше наблизити день перемоги.

Десятий випуск дайджесту «ХРОНІКИ КУЛЬТУРНОГО ФРОНТУ» – про нашу роботу, про роботу Українського культурного фонду під час війни.

Наші герої

Із перших днів війни, як і весь український народ, ми об’єдналися в єдиній меті – дати відсіч російській агресії, вигнати ворога з рідної землі.

Сьогодні кожен із нас робить все можливе і неможливе для того, щоб ця війна якнайшвидше закінчилася перемогою для України. Наші колеги цілодобово перекладають новини про війну для іноземних ЗМІ, здають кров, працюють у гуманітарних штабах забезпечуючи тил, а також захищають країну у лавах територіальної оборони. З метою безпеки ми не публікуємо їхні прізвища, назви підрозділів та фотографії. Проте, на знак поваги та безмежної вдячності, зараз промовчати не змогли. Можливо, ми повернемося до цієї ідеї та детально розкажемо про цей напрямок роботи після перемоги.

Разом до перемоги

Війна росії проти України внесла суттєві зміни у нашу профільну роботу. Якщо ще в грудні ми планували грантовий сезон на 2023 рік із його стартом влітку 2022 року, аби у наших заявників було якомога більше часу на підготовку та реалізацію культурно-мистецьких проєктів (умовно, з лютого по листопад), паралельно опрацьовували вже отримані заявки на реалізацію проєктів у поточному році, то зараз роботу фонду були вимушені частково призупинити. За рішенням Кабінету Міністрів України кошти, що були передбачені на гранти та операційну діяльність УКФ, а це 637 мільйонів 281 тисяча гривень, ми терміново передали на потреби Збройних сил України. Найголовніше для всіх нас зараз – дати відсіч російській агресії, зберегти Україну, відновити контроль над державним кордоном.

Втім, аби підтримати наших митців, зберегти культурну спадщину, ми запустили фандрейзингову кампанію та закликали наших приватних, закордонних та філантропічних партнерів долучитися до ініціативи. Ми пропонуємо підтримати працівників сфери культури, які залишились в Україні, культурно-мистецькі проєкти, які спрямовані на популяризацію української культури, українські медіа та діяльність УКФ.

Також, щоб об’єднати зусилля для роботи в цьому напрямку, 19 квітня ми проведемо онлайн-зустріч із українською діаспорою в світі, під час якої обговоримо стан української культури під час війни та можливості для її підтримки. 

Культурні санкції

Окрім фандрейзингової кампанії, Український культурний фонд з перших днів війни розпочав боротьбу за культурні санкції проти російської федерації. Ми не вважаємо, що культура знаходиться поза політикою чи війною, тому зверталися та звертаємося до різних європейських та міжнародних установ із вимогою публічно протистояти російській агресії в Україні, призупинити членство або взагалі виключити росіян з будь-яких міжнародних спільнот. Загалом було надіслано вже понад 3000 листів. Міжнародна рада архівів, Канадська рада мистецтв, Європейська асоціація фестивалівСловацький кіноінститут, Міністерство культури Естонії, Рада мистецтв Англії, Литовська рада з питань культури, Міністерство культури і спорту Іспанії, Вільнюський міжнародний кінофестиваль, Асоціація ісландських художників - всі вони або припиняють, або вже припинили співпрацю з росіянами. І на щастя, кількість таких установ зростає щоденно. Ми поставили собі за мету докласти максимум зусиль, щоб російська культура, російські діячі були максимально ізольовані на міжнародній арені.

Ми також безмежно вдячні всім, хто долучився до нашого заклику та звернувся до ЮНЕСКО з вимогою позбавити російську федерацію права на проведення 45-ї сесії Комітету охорони культурної спадщини в Казані. Хоч і повільно, але дипломатична робота у цьому напрямку просувається.

До речі, в межах підтримки культури в Україні, понад 80 міжнародних організацій розробили та запропонували різні програми для українських митців, які залишилися в Україні та для тих, хто вимушено виїхав за її межі. Про них ми розповідаємо у дайджесті «Хроніки культурного фронту» в рубриці «Можливості для українців», а також у нашому телеграм-каналі за хештегом #міжнародніможливостіУКФ.

Культура проти війни

Аби тримати культуру на порядку денному та водночас інформувати вас про всі ключові новини та події у сфері культури і мистецтв, що відбулися під час російського вторгнення, ми, власне, і запустили цей інформаційний дайджест «Хроніки культурного фронту». Двічі на тиждень ми розповідаємо вам про заходи та культурні ініціативи, що відбуваються на підтримку українського народу, можливості для українських культурних діячів та говоримо про те, як світ креативних індустрій об'єднує зусилля для перемоги. Перший випуск було надіслано 16 березня 2022 року. На сьогодні загальна кількість читачів становить понад 10 000 осіб. З усіма попередніми випусками «Хронік культурного фронту» ви можете ознайомитись за посиланнями: українською або англійською.

Ми також не могли оминути окремим проєктом і культурну спадщину, яку нищить російська федерація та водночас заявляє, що наносить точкові удари виключно по об’єктам військової інфраструктури. Для наочної демонстрації масштабів руйнації та спростування таких заяв, ми запустили інтерактивну «Мапу культурних втрат». За попередніми підрахунками, понад 150 різних пам’яток та об’єктів культури вже були частково пошкоджені або повністю знищені внаслідок бойових дій.

Культура після перемоги

Ми віримо у нашу перемогу. Тому, щоб за першої нагоди бути готовими повноцінно відновити роботу фонду, наші фахівці з аналітики спільно з проєктними менеджерами вже розпочали роботу над аналітичними довідками та записками. Вони знадобляться нам для подальшого формування актуальних грантових програм, потенційних лотів та, власне, самих культурних продуктів. 

Наразі, в межах підготовки аналітичних довідок, ми проводимо анкетування серед дотичних до нашої діяльності осіб (стейкхолдерів) – якщо ви подавали до нас проєкт або його оцінювали, перевіряйте, будь ласка, електронні пошти на наявність таких анкет та, за можливості, долучайтеся до спільної роботи. На етапі підготовки - круглі столи. Пізніше всі ці напрацювання ми презентуємо громадськості, а результат імплементуємо в оновлені грантові програми та загальну стратегію розвитку Українського культурного фонду, «мирну» версію якої через війну ми не встигли представити до громадського обговорення.

Загалом нова реальність мирного життя вимагатиме нових пріоритетів для підтримки. І разом із вами ми будемо до цього готові.

Залишаймось на зв’язку та працюймо на перемогу! Все буде Україна!

Слава ЗСУ та всім, хто боронить нашу державу. Кожен на своєму фронті. 



Категорія: Статті