14 Травня 2024, 11:05

Київській державній академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука за ініціативи та підтримки Українського культурного фонду передані художні матеріали для відновлення навчальної діяльності. Матеріали закладу пожертвувала литовська організація DNA STUDIO. 

Передані матеріали сприятимуть забезпеченню якісної мистецької освіти для понад 700 студентів, які навчаються в Академії. Про це повідомив виконавчий директор УКФ Владислав Берковський під час відвідування навчального закладу. 

«Цей заклад не лише забезпечує високий рівень художньої освіти, а й зберігає та розвиває нашу національну ідентичність. Тому, після віроломної атаки ворога, Фонд поставив собі за мету спрямувати максимальні зусилля, аби серце нашої культурної спадщини – Академія Михайла Бойчука – знову забилося. Ми звернулися до наших друзів і партнерів із проханням підтримати заклад в його відновленні й були щасливі побачити відгук. Дякуємо за цю консолідовану позицію й небайдужість. Разом ми зможемо відновити цей важливий культурний осередок, який є стратегічно важливим у державотворенні України», – наголосив Владислав Берковський. 

Виконавчий директор УКФ уточнив, що Академія за сприяння Фонду отримала набори пластичних глин, які разом з іншими навчальними матеріалами та устаткуванням майстерень були знищені російським обстрілом. Відтепер вихованці Академії знову мають з чого виготовляти свої мистецькі роботи. А викладацький склад, який нараховує понад 100 працівників, продовжить навчати студентів. 

«Це місце, де вивчають, зберігають і розвивають наші народні традиції, де формують нові покоління митців, які несуть у світ українське мистецтво. Тому Академія обов'язково має працювати та виховувати нові покоління "бойчуківців"», – підсумував Владислав Берковський

Нагадаємо, Академія Бойчука – заклад вищої освіти мистецького спрямування, заснований 1938 року. 25 березня 2024 року в результаті ракетної атаки російських окупаційних військ по Києву зруйнована частина будівлі Академії. Уламки російської ракети влучили в навчальний корпус, знищено майстерню монументального і станкового живопису, конгрес-хол, пошкоджено актову залу та галерею Академії. У конгрес-холі Академії тривала виставка-конкурс «Жінка в полум’ї війни», на якій були представлені творчі роботи викладачів і студентів Академії, та митців зі всієї України. Усі твори знищено, як і архіви дипломних робіт та архіви кафедри живопису. Зруйновано Музей культурної спадщини Михайла Бойчука, в якому зберігалися матеріали школи «бойчуківців».



Категорія: Статті