08 Лютого 2023, 19:02

Повномасштабна російська військова агресія завдала потужного руйнівного удару по всіх сферах життя українського суспільства. Серйозних втрат зазнала сфера культури та креативних індустрій України. Вже нині відомо про сотні зруйнованих пам’яток історико-культурної спадщини, знищені та розграбовані архівні та музейні колекції. Тисячі діячів культури та мистецтва вимушено припинили роботу, а деякі загинули внаслідок бойових дій.

Та незважаючи на деструктивні фактори, що впливають на українську культуру, робота у сфері не припиняється і значна частина культурних діячів та інституцій знайшли спосіб та ресурси для продовження професійної діяльності. Культурна сфера продемонструвала стійкість та є перспективним полем для підготовки та підтримки післявоєнної відбудови України. Відповідно фактори, які сприяли пристосуванню до кризових умов, потребують всебічного та детального розгляду. Водночас варто звернути увагу на ті причини, які перешкодили українським митцям та інституціям адаптуватися до умов війни. Аналіз зазначеної теми має важливе прикладне значення, адже може показати здобутки та проблеми української культури та слугувати джерелом для майбутньої стратегії відновлення української культури та повоєнної відбудови України.  

Докладно з результатами досілдження від УКФ «Стратегії адаптації культури та креативних індустрій до умов війни» можна ознайомитися за посиланням.


Категорія: Статті