05 Грудня 2023, 12:12

З 4 грудня Український культурний фонд розпочав приймати заявки на грантову програму «Культурна спадщина». Кінцевий термін подачі – 31 січня 2024 року. 

Цілі програми «Культурна спадщина»:

  • підтримка проєктів спрямованих на створення нових експозицій та оновлення тих, що вже існують, диджиталізація друкованих матеріалів, музейних об’єктів, архівних документів; аудіовізуальних матеріалів, архітектурних й археологічних пам’яток; реставрація, оцифрування об’єктів матеріальної та нематеріальної культурної спадщини, зокрема пошкодженої в ході російської агресії чи наразі перебувають під загрозою, створення інструментів та платформ для їхньої презентації та популяризації в Україні та за кордоном.
  • підтримка проєктів спрямованих на вивчення, збереження нематеріальної культурної спадщини через нові форми та підходи, в тому числі важливих історико-культурних питань з контраверсійними поглядями в українському культурному просторі, які сприятимуть утвердженню української ідентичності, консолідації української нації та налагодженню суспільного діалогу довкола складних питань минулого через дослідження та популяризацію української культурно-історичної спадщини. 
  • створення інтерактивних бібліотечних та музейних просторів, впровадження архівних, бібліотечних та музейних послуг доступних онлайн.
  • створення широкого спектру активностей наживо та онлайн, в тому числі для маломобільних (інклюзивних) категорій населення, впровадження імерсивних технологій.                
  • збільшення кількості споживачів культурного продукту шляхом використання нових форм та підходів, зокрема осучаснення музейних просторів; запровадження нових форм експозицій задля ефективної презентації колекцій (покази, інсталяції, інтерактивні, віртуальні, гібридні та живі виставки) для українських і закордонних споживачів, підвищення виставкових стандартів.

Програма складається з двох ЛОТів:

  • ЛОТ №1 «Диджиталізація» (пріоритети підтримки та інструкція – за посиланням).
  • ЛОТ №2 «Кроссекторальні проєкти зі збереження культурної спадщини» (пріоритети підтримки та інструкція – за посиланням).

Хто може бути заявником програми:

  • юридична особа всіх форм власності або фізична особа-підприємець, що зареєстрована на території України відповідно до чинного законодавства не менше, ніж за 1 рік на дату початку конкурсного відбору (за виключенням тимчасово окупованих територій України) та має відповідний досвід діяльності у сфері культури.

Який розмір фінансування можна отримати:

  • ЛОТ №1 «Диджиталізація»: мінімальна сума гранту (не може бути зменшена): 500 тис. грн; максимальна сума гранту (не може бути збільшена): 1 млн. грн.
  • ЛОТ №2 «Кроссекторальні проєкти зі збереження культурної спадщини»: мінімальна сума гранту (не може бути зменшена): 500 тис. грн; максимальна сума гранту (не може бути збільшена): 2 млн. грн. 

Які проєкти можна реалізувати: 

  • ЛОТ №1 «Диджиталізація»: експозиція / реекспозиція (онлайн); віртуальна екскурсія (в тому числі мультимедійний аудіогід, 3D-тур); цифровий експонат (3D-модель, мультимедійна голограма); цифровий опис, каталог, фонд, колекція, зібрання.
  • ЛОТ №2 «Кроссекторальні проєкти зі збереження культурної спадщини»: кроссекторальний проєкт зі збереження культурної спадщини (проєкт може включати у себе дослідження, використання інноваційних кросекторальних інструментів для збереження та популяризації матеріальної та нематеріальної спадщини).

Як взяти участь:

  1. Ознайомитись з інструкціями до конкурсу, де зазначені календар та процедура відбору заявок, а також відповіді на всі можливі питання.
  2. Зареєструватись на сайті УКФ як заявник.
  3. Обрати програму «Культурна спадщина», відповідний ЛОТ та тип конкурсу, заповнити заявку та підписати її ЕЦП. За цим посиланням є покрокова інструкція «Як подати заявку?».

Маєте ідею культурного проєкту? Реалізуйте її #запідтримкиУКФ 💛

Категорія: Статті