05 Жовтня 2022, 10:10

Національні творчі спілки України закликали надати фінансування Українському культурному фонду у 2023 році для підтримки культурно-мистецьких проєктів. Про це вони зазначили у своєму колективному зверненні до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука та Голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микити Потураєва.

«Саме культура як національний базис формування свідомості забезпечує консолідацію зусиль всього українського суспільства у спротиві російській агресії. І саме зараз, як ніколи, українська культура, культурні інституції та митці потребують фінансової підтримки.

Одним з найкращих способів підтримки української культури, на нашу думку, є її забезпечення через грантову систему, механізм якої зрозумілий усьому цивілізованому світовому співтовариству.

На сьогодні єдиною державною спеціалізованою установою в Україні, яка може здійснювати таку підтримку в площині фактично всіх напрямків культурно-мистецької сфери та організовувати прозорі, чесні й висококваліфіковані культурно-мистецькі конкурси, є Український культурний фонд.

Лише за п’ять перших років свого існування Фонд підтримав понад 2,5 тисячі проєктів локального, національного та міжнародного масштабу у культурній сфері. 

Усвідомлюючи складну економічну ситуацію в країні, через негативний вплив воєнних дій на території України та неможливість наразі визначити наслідки російської агресії, ми глибоко переконані, що фінансування єдиної в Україні, утвореної за європейськими стандартами інституції, яка є головним державним інвестором сфери культури та практично всіх її напрямків, має хоча б на 50% (у порівнянні з попереднім роком) відповідати цільовому призначенню її утворення.

Ми віримо в наближення нашої Перемоги і сподіваємося на Ваше розуміння важливості підтримки сфери культури з боку держави та Вашу особисту підтримку в питанні фінансування Українського культурного фонду у 2023 році, яке включатиме підтримку культурно-мистецьких проєктів», – зазначили керівники Національних творчих спілок України.

 


Категорія: Статті